10 gjëra që duhet t’i bëni para se të mbeteni shtatzënë

2018-06-02 në ora 10:27

Përgatitja për shtatzëni nuk është e lehtë. Gratë kanë frikë për shëndetin, dietën, barnat, ushtrimet, shpërndarjen dhe pastaj përgjegjësitë që vijnë sapo fëmija të vijë në botë. Kjo është arsyeja pse të vjetërit në familje na thonë se ne duhet të jemi të përgatitur fizikisht dhe mendërisht përpara se të vendosim të fillojmë një familje.

Programoni një takim me një gjinekolog për një kontroll të para-konceptimit. Ajo do të shqyrtojë historinë tuaj mjekësore personale, historinë mjekësore familjare, çdo ilaç apo shtojcë që ju jeni në të, etj, transmeton Gazeta Shneta.

Praktikuesi juaj do t’ju kërkojë të merrni një test gjenetik të shqyrtimit të bartësit. Në këtë mënyrë mund të zbuloni nëse ju ose partneri juaj është një bartës i ndonjë gjendjeje serioze gjenetike si sëmundja e qelizave të derdhjes, fibrozë cistike dhe më shumë; Nëse pini duhan, ose alkool, duhet t’i lini ato. Duhani dhe alkooli mund të çojnë në lindje të parakohshme, abort, dhe peshë të ulët të lindjes tek foshnjat.

Është e rëndësishme të konsideroni shëndetin tuaj oral përpara shtatzënisë. Ndryshimet hormonale gjatë shtatëzanisë do t’ju bëjnë të prekshëm ndaj çrregullimeve të dhëmbëve. Nivelet e larta të progesteronit dhe estrogjenit ndikojnë në mishrat dhe i bëjnë ato të kuqe, të butë dhe të fryrë. Ju duhet të shihni një dentist nëse nuk jeni kontrolluar në gjashtë muajt e fundit./Gazeta Shneta/