3 Mënyra për të parandaluar aneminë në shtatëzani

2020-03-01 në ora 20:29

Çdo shtatëzani është e ndryshme. Por ka disa gjëra që shumica e grave mund të presin. Një rrezik i rritur për aneminë është njëra prej tyre.

Kjo gjendje ndodh kur nuk keni mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjenin në indet të trupin tuaj shkruan Healthline.

Anemia e tipit të butë mund t’ju ​​bëjë të ndjeheni të lodhur, por mund të bëhet serioze nëse bëhet shumë e rëndë ose lihet e patrajtuar.

Në fakt, anemia gjatë shtatëzanisë mund të çojë në lindje të parakohshme dhe peshë të ulët të lindjes për fëmijën tuaj, dhe madje edhe vdekshmëri të nënës.

Ekzistojnë disa shkaqe për gjendjen e anemisë përcjell Gazeta Shneta.

Anemia në mungesë të hekurit

Në Shtetet e Bashkuara, mungesa e depozitave të hekurit para dhe gjatë shtatëzanisë që çon në mungesë hekuri është fajtori më i zakonshëm i anemisë.

Midis 15 dhe 25 përqind e të gjitha grave shtatzëna e përjetojnë kërë gjendjen.

Anemia me mungesë të folateve

Anemia me mungesë të folateve është një lloj tjetër i zakonshëm i anemisë gjatë shtatëzanisë.

Gratë kanë nevojë për nivele më të larta të folateve në shtatëzani. Një shtesë e quajtur acid folik rekomandohet edhe para se një grua të përpiqet të mbetet shtatzënë.

Acidi folik është një vitaminë e tretshme në ujë që ndihmon në parandalimin e defekteve të tubit nervor gjatë shtatëzanisë, dhe kjo është arsyeja pse është një shtesë e rekomanduar.

Mungesa e vitaminës B-12

Vitamina B-12 përdoret gjithashtu nga trupi në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Disa gra mund të kenë vështirësi në përpunimin e B-12, gjë që mund të çojë në një mangësi.

Mënyrat për të parandaluar llojet e zakonshme të anemisë gjatë shtatëzanisë

1)Vitamina prenatale

Vitaminat prenatale zakonisht përmbajnë hekur dhe acid folik.

Marrja e një vitamine prenatale një herë në ditë është thelbësore për prodhimin e mjaftueshëm të qelizave të kuqe të gjakut.

2)Shtesa hekuri

Gratë shtatzëna kanë nevojë për rreth 27 miligram hekur çdo ditë. Por në varësi të llojit të hekurit ose hekurit shtesë të konsumuar, doza do të ndryshojë.

Bisedoni me mjekun tuaj për sa ju nevojiten.

3)Ushqimi i duhur

Shumica e grave mund të marrin sasi të mjaftueshme të hekurit dhe acidit folik gjatë shtatëzanisë duke ngrënë ushqimet e duhura. Burime të mira të këtyre mineraleve thelbësore përfshijnë: peshku, mish të thatë të kuq, arra dhe fara, zarzavate me gjethe të errëta, drithëra të fortifikuara, vezë si dhe fruta banane dhe pjepër. /Gazeta Shneta /