4 simptomat që trupi i dërgon nëse keni mungesë të vitaminës B12

2020-02-14 në ora 21:32

Në një botë ku ka ushqim të disponueshëm në pothuajse çdo cep, mungesa e vitaminës është ende një faktor kryesor i shëndetit të dobët në vendet e zhvilluara.

Ndërsa disa thonë se ndryshimet në tokë janë fajtorë për mangësitë e lëndëve ushqyese, ka shumë arsye pse në një vend ku njerëzit hanë shumë, ata ende kanë mungesë të vitaminave, transmeton Gazeta Shneta.

Çrregullimet njohëse

Studimet lidhin nivelet e ulëta të vitaminës B12 në trup me depresionin dhe fillimin e demencës.

Nivele të ngritura të homocisteinës

Homocisteinina është një aminoacid i krijuar nga mos balancimi i proteinave. Nivele të larta të aminoacidit janë faktor kryesor për disa  sëmundje si sulmi në tru dhe sulm në zemër.

Anemia

Anemia megaloblastike ndodh kur palca juaj e eshtrave prodhon qeliza të kuqe të gjakut në mënyrë jashtëzakonisht të mëdha  dhe të parëndësishme. Kjo bën që numri i përgjithshëm i qelizave të kuqe të gjakut të ulet.

Foshnja nuk zhvillohet

Mungesa e B12 tek nënat mund të jetë e dëmshme për zhvillimin fizik dhe njohës të foshnjës./GazetaShneta/