5 arsyet pse ju kurrë nuk duhet të krahasoni fëmijën tuaj me të tjerët

2018-09-29 në ora 06:48

Fjalët dalin nga goja pa dashje. “Shikoni atë, ajo është shumë më mirë se ju” ose “Pse nuk mund të jeni më shumë si ai / ajo?”.

Pse i krahasojmë fëmijët tanë me të tjerët? Sa më shumë që duam të përmbahen prej tij, ne përfundojmë duke e bërë këtë veprim. A është kjo një tipar i pashmangshëm njerëzor ose a mund t’i rezistojmë impulsit nëse përpiqemi?

Epo, “krahasimi” është kundër-produktiv për këdo. Por është edhe më e vështirë për fëmijët. Fëmijët janë qenie të buta dhe ata nuk i marrin shumë mirë kritikat negative.

Dhe në qoftë se kritika përfshin përpjekjen tuaj t’i tregoni se si të tjerët janë më të mirë se ata në një farë mënyre, atëherë është më e dhimbshme.

Kjo do të shkaktojë humbje të besimit në vete

 

Nëse na thuhet nga dikush se ne nuk jemi të mirë në diçka dhe se ka të tjerë atje që janë të shkëlqyeshëm në të, ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme vetë dyshimi do të rritet. Fëmijët tanë do të pyesin nëse ata ndonjëherë mund të jenë mjaft të mirë. Detyra jonë si prindër është t’i inkurajojmë ata në çdo hap që ata marrin, dhe mos t’i kujtojmë se kush tjetër është përpara.

Xhelozia do të zërë rrënjë

Nëse e krahasoni fëmijën tuaj me një model të dukshëm të virtytit, ai ose ajo mund të fillojë të vuajë nga dhimbjet e xhelozisë ekstreme. Mund të jetë një fëmijë i lagjes, një shok klase, një kushëri dhe kështu me radhë, transmeton Gazeta Shneta.

Xhelozia nuk është një ndjenjë shumë e shëndetshme për të strehuar dhe fëmija i brishtë do të mundohet nga xhelozia, e cila mund të shndërrohet lehtësisht në urrejtje dhe ndoshta edhe në agresion.

Kjo do të dëmtojë marrëdhënien prind-fëmijë si dhe fëmijët do të rriten shumë nervozë./Gazeta Shneta/

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.