80% e certifikatave mjekësore që regjistrojnë lindjet e vdekura përmbajnë gabime, në MB

2022-06-21 në ora 21:43

Një studim i ri i botuar në ‘International Journal of Epidemiology’, tregon se tre nga katër lindjet e vdekura të certifikuara se kanë një “shkak të panjohur vdekjeje”, në fakt, mund të shpjegohen.

Zhdukja e gabimeve të tilla do të ndihmojë studimet e ardhshme që synojnë reduktimin e normave të lindjeve të vdekura, thonë studiuesit.

Një në çdo 225 shtatzëni në Mbretërinë e Bashkuar aktualisht përfundon me një lindje të vdekur – që është shtatë foshnja çdo ditë, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Zhdukja e gabimeve do të përmirësojë gjithashtu ofrimin e kujdesit shëndetësor, thotë ekipi. Më shumë se gjysma e certifikatave të pasakta përmbanin një gabim domethënës që mund të bënte që stafi mjekësor të keqinterpretonte atë që kishte ndodhur.

Studiuesit thonë se trajnime shtesë mund të futen për të ndihmuar stafin të prodhojë certifikata të cilësisë dhe saktësisë më të lartë.

Një ekip nga Universitetet e Edinburgut dhe Mançesterit ekzaminoi më shumë se 1120 certifikata mjekësore të lindjeve të vdekura, të cilat u lëshuan në 76 njësi obstetrike në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2018.

Nga 540 lindje të pashpjegueshme të vdekura, vetëm 119 mbetën të pashpjegueshme pas analizës – 195 u ricaktuan si kufizim i rritjes së fetusit (FGR) dhe 184 si pamjaftueshmëri placentare. /Gazeta Shneta/