A mundet COVID-19 të shkaktojë sindromën e lodhjes kronike, në studime janë disa mëdyshje

2021-04-13 në ora 23:24

Shumë njerëz me simptoma të qëndrueshme të COVID-19 raportojnë episode të lodhjes ekstreme, dhe disa kanë shprehur shqetësimin se COVID-19 mund të shkaktojë sindromën e lodhjes kronike.

Kjo sindromë ose encefalomieliti mialgjik, është një gjendje afatgjate që mund të ndjekë një sëmundje virale duke shkaktuar simptoma të tilla si: lodhje e rëndë fizike, lodhja mendore, ndonjëherë e quajtur “mjegulla e trurit”, vështirësi në gjumë dhe dhimbje muskulore shkruan Medical News Today përcjell Gazeta Shneta.

Ndërsa shumë njerëz me COVID të gjatë përjetojnë këto ose simptoma të ngjashme, është e paqartë nëse tipi ‘COVID i gjatë’ është – ose mund të çojë në sindromën e lodhjes kronike.

Disa studiues e shohin COVID-in e gjatë si një fenomen të veçantë, duke e quajtur atë sindromë post-COVID-19 ose një sindromë post-virale.

Në një hulumtim drejtuar redaktorit të revistës ‘Medical Hypotheses’, shkencëtarët theksojnë rëndësinë e studimit dhe gjetjes së trajtimeve për sindromën post-COVID-19.

Kushdo që përjeton simptoma të reja ose të vazhdueshme pas shërimit nga COVID-19 duhet të kontaktojë një mjek me telefon nëse është e mundur.

Mjeku mund të vlerësojë simptomat dhe nëse është e nevojshme, të kryejë teste diagnostike për të kontrolluar për ndërlikime. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në monitorimin dhe menaxhimin e simptomave me kalimin e kohës.

Nëse një person përjeton simptoma të rënda ose të përkeqësuara me shpejtësi, ata duhet të kërkojnë ndihmë urgjente mjekësore. Disa nga këto simptoma shqetësuese përfshijnë:

– dhimbje ose presion në gjoks;

– vështirësi në frymëmarrje;

– një ndryshim në ngjyrën e buzëve – e cila mund të duket blu tek njerëzit me lëkurë më të çelur ose gri ose e bardhë tek njerëzit me lëkurë të errët;

– një paaftësi për të qëndruar zgjuar;

– humbje ose shtim i shpejtë i peshës.

Për cilindo që lufton me ankth, hidhërim ose depresion, një mjek, një terapist ose një profesionist tjetër i shëndetit mendor mund të ndihmojë. /Gazeta Shneta/