Arsyeja e mahnitshme shkencore përse nënat i mbajnë foshnjat e tyre në anën e majtë

2018-06-14 në ora 20:35

A keni menduar ndonjëherë se pse nënat mbajnë fëmijët e tyre në anën e tyre të majtë? A është thjesht rastësi apo ka një urtësi mbrapa tërë kësaj?

Siç rezulton, ekziston një teori e çuditshme por eksponenciale, e mbështetur tërësisht nga shkenca që shpjegon pse ndodh ky model.

Sipas studimeve shkencore, 80% e femrave duan të mbajnë foshnjen në anën e tyre të majtë. Ky model i sjelljes është vërejtur të shfaqet edhe në vajzat e vogla që luajnë me kukullat e tyre.

Më parë, besohej se gratë kanë tendencë të tregojnë një preferencë për anën e majtë, sepse ata dëshironin të mbanin anën e tyre të duhur, të lirë të merrnin pjesë në çështje të tjera. Megjithatë, hulumtimi sjell edhe faktin se edhe nënat me dorë të lië priren ta mbajnë foshnjën në anën e majtë, transmeton Gazeta Shneta.

Shkenca ka një arsye të përsosur për të thënë se edhe foshnjat priren të preferojnë anën e majtë të nënës. Bebet priren të ndihen më të sigurt duke qenë në anën e majtë të nënës, pasi i mban ata më afër rrahjes së saj të zemrës, duke qetësuar shqisat e tyre.

Funksioni i trurit i majtë është përgjegjës për zhvillimin e gjuhës. Kështu, kur foshnja është në anën e majtë të nënës së tij, ai ka veshën e tij të djathtë në zemrën e saj, duke ndihmuar që truri i tij i majtë të zhvillohet dhe të funksionojë mirë./Gazeta Shneta/