Accreta e placentës: Kush mund të jetë faktor rreziku në grupin e grave shtatzëna

2020-08-06 në ora 17:21

Gjatë shtatëzanisë, një shkëmbim midis nënës dhe foshnjës duhet të ndodhë në mënyrë që të shpërndahen oksigjenin dhe lëndët ushqyese thelbësore tek fetusi në rritje.

Placenta është organi që është ndërfaqja midis gjakut të nënës dhe fetusit. Ajo vepron si sistem i mushkërive, sistemi tretës si dhe veshkat e foshnjës, si dhe furnizon hormonet vitale të shtatzënisë, deri në momentin e lindjes shkruan Bellybelly.au përcjell Gazeta Shneta.

Placenta normalisht ngjitet në murin e mitrës nga projeksionet e quajtura ‘villi korionik’.

Villet korionike janë projeksione mikroskopike, të ngjashme me gishtin, që përmbajnë kapilarë që gjaku të rrjedhë.

Për më shumë informacione në lidhje me komplikimet e shtatëzanisë KLIKO KËTU.

Endometriumi është membrana e brendshme e mitrës. Dhe këtu villi korionik lejon transferimin e lëndëve ushqyese nga gjaku i nënës në fetus.

Te placenta accreta: villi korionik i bashkëngjitet muskujve të murit të mitrës dhe ndodh në rreth 75% të të gjitha rasteve të kësaj gjendje.

Pas lindjes së foshnjës tuaj, nivele të larta të oksitocinës normalisht bëjnë që mitra të kontraktohet dhe placenta të zhvishet nga muri i mitrës. Nëse placenta është ngulitur shumë thellë, nuk mund të shkëputet ose mund të shkëputet vetëm pjesërisht – gjendje e placentes accreta.

Problemi shfaqet kur enët e gjakut të nënës që janë të hapura nuk mund të mbyllen. Gjakderdhja masive do të ndodhë deri sa të hiqet placenta.

Accreta e placentës ka më shumë të ngjarë të ndodhë në një grua e cila gjithashtu ka dhe gjendjen tjetër të njohur me placentën si tipit previa.

Previa e placentës është kur placenta bashkohet në pjesën e ulët të mitrës dhe rritet mbi qafën e mitrës.

Nëse keni pasur dy ose më shumë seksione c dhe aktualisht keni placentë previa, rreziku rritet në 40% për placentë accrete.

Accreta e placentës pa placenta previa është e rrallë, por faktorë të tjerë të rrezikut që rrisin rrezikun tuaj për akretën e placentës janë:

-Placenta juaj është ngjitur mbi një mbresë të mitrës;

-Ju jeni mbi moshën 35 vjeçe;

-Pirja e duhanit nga nëna shtatzënë;

-Fibroidet e mitrës;

-Sindroma e Asherman (bën që të formohen indet e mbresë së mitrës ose ngjitjet). /Gazeta Shneta/