Akademia Amerikane e Pediatrisë: Udhëzimet e përditësuara rreth gjumit të foshnjave

2022-06-21 në ora 21:10

Udhëzimet e reja rreth gjumit të foshnjave nga Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP), theksojnë se prindërit duhet të sigurojnë që foshnjat e tyre të flenë vetëm në shpinë në një sipërfaqe të sheshtë dhe jo në shtrat me nënën ose babin.

Për më tepër, rekomandimet i nxisin nënat të ushqejnë me gji dhe të mos mbështeten në monitorë të posaçëm të foshnjave për të parandaluar sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS), shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

“Ne kemi bërë përparime të mëdha në mësimin e asaj që i mban foshnjat të sigurta gjatë gjumit, por ende duhet shumë punë për të bërë,” tha autore e raportit, Dr. Rachel Moon, profesoreshë e pediatrisë në Universitetin Virxhinias, në Charlottesville.

“Vdekja e një foshnje është tragjike, zemërthyese dhe shpesh e parandalueshme. Nëse kemi mësuar diçka, është e thjeshtë dhe më e mira: foshnjat duhet të flenë gjithmonë vetëm në një krevat fëmijësh, në shpinë, pa lodra të buta, jastëkë, batanije ose shtroja të tjera.”, shtoi Dr. Moon në një njoftim për lajmet e AAP mbi udhëzimet e reja.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

Deklarata e udhëzimeve të reja u botua më 21 qershor në revistën ‘Pediatrics’.

Për të zvogëluar rrezikun e vdekjes së foshnjave të lidhura me gjumin, AAP rekomandon:

– Fëmija duhet të flejë në një sipërfaqe të fortë dhe të sheshtë që i përmbahet rregullave federale që rregullojnë krevatet e fëmijëve, koshët, oborret e lojërave dhe krevatet pranë shtratit.

– Pajisjet si sediljet e makinave, karrocat, lëkundëset dhe mbajtëset e foshnjave nuk duhet të përdoren si vende rutinë për të fjetur, veçanërisht për foshnjat më të vogla se 4 muajsh.

– Ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun e vdekjeve të foshnjave të lidhura me gjumin.

– Shmangni ekspozimin e foshnjave ndaj nikotinës, alkoolit, marihuanës, opioideve dhe drogave të paligjshme.

– Sigurohuni që foshnja të marrë imunizime rutinë.

– Përdorimi i biberonit lidhet me uljen e rrezikut. /Gazeta Shneta/