Algoritmet e të mësuarit makinerik që përdoren për të zbuluar Alzheimerin gjatë bisedave telefonike

2021-07-19 në ora 00:00

Studiuesit që punojnë në departamentin e shëndetit publik, McCann Healthcare Worldwide në Japoni kanë krijuar tre algoritme që mund të përdoren për të zbuluar Alzheimerin tek pacientët ndërsa ata përfshihen në biseda telefonike.

Ky grup studiues ka mbledhur rezultatet ku përshkruhen algoritmet dhe efektiviteti i tyre dhe e kanë ngarkuar atë në websajtin me hyrje të hapur PLOS ONE përcjell Gazeta Shneta.

Pavarësisht përpjekjeve në të gjithë botën, ende nuk ka shërim për sëmundjen Alzheimer, e cila ndikon në miliona njerëz në të gjithë globin, përfshirë afërsisht 5.8 milion në Shtetet e Bashkuara.

Studiuesit e mjekësisë kanë bërë hapa drejt ngadalësimit të përparimit të tij, megjithatë duhet zbuluar më herët sëmundja për të parë proges.

Kështu shkencëtarët kanë kthyer vëmendjen e tyre në gjetjen e mënyrave të reja për të parashikuar se cilët njerëz do të marrin sëmundjen. Në këtë përpjekje të re, studiuesit i janë drejtuar të Mësuarit Makinerik (ML), si një ndihmë për diagnozat e tyre.

Kërkimet e mëparshme kanë treguar se disa nga shenjat e hershme të Alzheimerit përfshijnë të folurit më ngadalë se normalja dhe pauza më të shpesha gjatë bisedave.

Duke u nisur nga kjo – një projekt në Japoni ka përdorur testin ‘Intervistë Telefonike për Statusin Kognitiv’ ku bisedat telefonike regjistrohen dhe studiohen për të parë nëse ka një fjalim të ngadaltë ose të prishur.

Në këtë studim të ri, studiuesit kanë zëvendësuar njerëzit duke dëgjuar dhe analizuar bisedat telefonike me një kompjuter që drejton një algoritëm për të mësuar makinerinë.

Tre algoritme të ndryshëm të të mësuarit makinerik u krijuan për të studiuar modelet e të folurit.

Studiuesit sugjerojnë që algoritmet e tyre mund të përdoren për të siguruar një formë më të lirë dhe më të arritshme të testimit të hershëm të Alzheimerit. /Gazeta Shneta/

Te mesuarit makinerik - studim