Antibiotikët e marra gjatë muajve të parë të shtatzanisë mund të shkaktojnë probleme gjatë lindjes

2020-03-17 në ora 22:30

Një lloj i antibiotikut që shpesh përshkruhet në vend të penicilinës është zbuluar se ka disa lidhje me defektet e lindjes nëse merret gjatë tremujorit të parë të shtatzanisë.

Antibiotikës makrolide përdoren gjerësisht për të trajtuar infeksione të zakonshme bakteriale – shpesh për ata me alergji ndaj penicilinës – por ekspertët kanë thirrur për kujdes gjatë përdorimit të tyre, transmeton Gazeta Shneta.

Gati një e treta e grave duhet të marrin antibiotikë në një pikë të shtatzanisë së tyre, me rreth një në 10 receta antibiotikë që janë për makrolidet.

Një studim i 104, 605 fëmijëve nga University College London, vlerësoi se antibiotikët e përdorur gjatë tremuajve të parë mund të shkaktojnë keqformime gjatë lindjes.

Aborti dhe shtatzania ektopike mund të ishin stazat e para kurse fëmijët mund të kishin probleme me zemër.

Për gratë që morën makrolide më vonë gjatë shtatzanisë fëmijët e tyre nuk kishin asnjë nga problemet e tilla. /GazetaShneta/