Aspirina gjatë shtatzënisë: Kur mund t’i merrni dhe kur t’i evitoni

2018-08-07 në ora 12:11

A mund të merrni aspirin gjatë shtatzënisë?

Jo, nuk është e sigurt për gratë shtatzëna që të marrin aspirinë, përveç nëse mjekët e kujdesit shëndetësor e përshkruajnë atë me recetë.

Megjithëse provat nuk tregojnë se një dozë e ulët aspirine (75 deri 300 mg, e quajtur edhe aspirina e foshnjës) mund të shkaktojë një problem për nënën dhe foshnjën, është mirë që ta merrni këto barna vetëm kur rekomandohet nga mjeku, përcjell Gazeta Shneta.

Doza standarde e aspirines (deri në 4gm) nuk është e sigurt gjatë tremujorit të tretë. Marrja e aspirines pas javës së 30-të të shtatzënisë mund të shkaktojë mbylljen e parakohshme të ductus arteriosus (enën e gjakut që luan një rol të shquar në fetus), vonesën e lindjes dhe lindjen.

Pse nuk është e sigurt marrja e aspirinës gjatë shtatzënisë?

Këto janë disa efekte anësore të lidhura me marrjen e aspirinës gjatë shtatzënisë:

Në shtatzëninë e hershme:
Marrja e aspirinës në normë ditore, në dozë të ulët nuk do të shkaktojë ndonjë rrezik për abort, por mund të përmirësojë shanset e shtatzënisë nëse merret përpara konceptimit. Doza e lartë e aspirins mund të rrisë rrezikun e një foshnje që ka defekte pas lindjes.

Në shtatzëninë e vonshme:
Në tremujorin e fundit, aspirina çon në mbylljen e parakohshme të ductus arterios fetusit (enë gjaku që kalon gjak në mushkëritë e foshnjës para lindjes), duke e vonuar kështu lindjen. Kjo mund të rrisë shanset e anomalive të zemrës dhe mushkërive tek të sapolindurit. Ajo gjithashtu shkakton gjakderdhje të zgjatur në të dy nënën dhe të porsalindurin./GazetaShneta

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.