Bakteret vaginale mund të çojnë në kancerin e vezoreve

2020-03-17 në ora 21:32

Duke pasur shumë pak baktere vaginale “miqësore” mund të rrisni mundësinë e një gruaje për kancer të vezores.

Ekipi, i udhëhequr nga University College London, shpresoj se gjetja mund të përdoret për të identifikuar gratë në rrezik të lartë të kancerit, i cili nuk ka test ekzaminimi, transmeton Gazeta Shneta.

Sidoqoftë, ata thonë se nevojitet më shumë punë për ta eksploruar këtë.

Është shumë shpejt për të rekomanduar që grave t’u jepen doza mbrojtëse të baktereve të mira, thonë ata.

Diagnostifikimi i kancerit në vezore përmirëson shanset për një trajtim të suksesshëm por simptomat gjakderdhja dhe parehati mund të gabohen për kushte më të zakonshme më pak serioze si ngërçe menstruale ose sindromi i zorrës së irrituar.

Shumë gra nuk diagnostifikohen derisa kanceri tashmë ka filluar të përhapet.

Nëse mjeku juaj mendon se simptomat tuaja mund të jenë për shkak të kancerit të vezores, ata do të rekomandojnë teste gjaku dhe skanime.

Shkaku i saktë i kancerit të vezores është i panjohur por faktorë të caktuar rrisin rrezikun e një gruaje: moshën, një histori familjare të kancerit të vezoreve ose të gjirit dhe mbipesha.

Lidhje mikrobiome

Ka dëshmi në rritje shkencore që komuniteti i baktereve dhe mikrobeve të tjera që banojnë brenda nesh ndikojnë në mirëqenien dhe shëndeti ntonë.

Një specie e baktereve të dobishme që mendohet të jetë veçanërisht e rëndësishme në vaginë quhet laktobacillus.

Ekspertët besojnë se kjo ndalon mikrobete tjera jo të dobishme ose të këqija të marrin vendbanim dhe të shkaktojnë dëm.

Çfarë tregojnë gjetjet?

Nuk është e qartë nëse kjo lidhje është shkakore ose nëse faktorë të tjerë mund të shpjegojnë atë, apo sa ndikim ka në rrezik.

Ekzistojnë disa faktorë që mund të ndikojnë në rrezikun e kancerit të vezoreve dhe gjëra të ndryshme që mund të ndikojnë në përbërjen e baktereve vaginale dhe nuk është gjithmonë e lehtë të ndahen këto elemente.

Pra, duhet të dimë se si bakteret vaginale mund të ndikojnë drejtpërdrejt në rrezikun e zhvillimit të kancerit të vezoreve.

Hetuesit besojnë se bakteret e mira ofrojnë një pengesë mbrojtëse për infeksionet e tjera duke i ndaluar ata të udhëtojnë deri në traktin gjinekologjik në tubat dhe vezoret fallopiane. /GazetaShneta/