Bari ekzistues tregohet se frenon virusin SARS-CoV-2, zbulon studimi i ri

2021-07-21 në ora 20:45

Një studim i ri i Universitetit të Çikagos ka zbuluar se bari masitinib mund të jetë i efektshëm në trajtimin e COVID-19.

Bari masitinib, i është nënshtruar provave klinike por ende nuk ka marrë miratim për t’u trajtuar tek njerëzit, pasi u zbulua se frenoi kopjimin e SARS-CoV-2 në kulturat e qelizave humane dhe në një model miu, duke çuar në ngarkesa virale shumë më të ulëta, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Studiuesit në shkollën e inxhinierisë molekulare të Pritzker të Universitetit të Çikagos (PME), duke punuar me bashkëpunëtorë në Laboratorin Kombëtar të Argonne-së, gjithashtu zbuluan se bari mund të ishte efektiv kundër shumë llojeve të koronavirusëve dhe picornavirusëve.

Për shkak të mënyrës se si bari frenon replikimin, gjithashtu është treguar se mbetet efektive përballë varianteve të COVID-19.

“Frenuesit e proteazës kryesore të SARS-CoV-2, si masitinib, mund të jetë një mënyrë e re e mundshme për të trajtuar pacientët me COVID, veçanërisht në fazat e hershme të sëmundjes,” tha Prof. Savas Tay, i cili drejtoi hulumtimin.

“COVID-19 ka të ngjarë të jetë me ne për shumë vite dhe koronavirusët e rinj do të vazhdojnë të shfaqen. Gjetja e barnave ekzistuese që kanë veti antivirale mund të jetë një pjesë thelbësore e trajtimit të këtyre sëmundjeve.”

Rezultatet u botuan më 20 korrik në revistën prestigjoze Science. /Gazeta Shneta/