Barnat që kanë treguar rezultate premtuese në trajtimin e COVID-19

2021-04-21 në ora 10:48

Qeveria britaneze ka nisur një task forcë antivirale për të gjetur të paktën dy barna deri në vjeshtë që njerëzit mund të marrin në shtëpi si pilula ose kapsula për të ndaluar kthimin e infeksioneve të koronavirusit në sëmundje serioze dhe të bëjnë kohën e shërimit më të shpejtë.

Por këto nuk do të jenë barnat e para që kanë treguar rezultate premtuese në trajtimin e Covid-19, shkruan The Guardian përcjell Gazeta Shneta.

Këtu shohim disa prej barnave që janë gjetur më parë në luftën kundër Covid-19:

Deksametazoni

Kjo është historia e madhe e suksesit. Procesi i rimëkëmbjes me bazë në Oksford zbuloi qershorin e kaluar se kortikosteroidi deksametazon shpëtoi jetën e një në tetë njerëzve të sëmurë rëndë me Covid që gjendeshin në ventilues në një spital.

Bari i zbuluar rreth 60 vjet më parë, e i dhënë në doza të ulëta, tani është trajtimi standard për pacientët me gjendje më të rëndë.

Deksametazoni, është një bari anti-inflamator, i cili mund të zvogëlojë reagimin e tepërt të sistemit imunitar në raste të rënda në përgjigje të koronavirusit. Përdorimi i tij mendohet se ka shpëtuar rreth një milion jetë në të gjithë botën.

Tocilizumab

Ashtu si deksametazoni, edhe ky bari është një anti-inflamator.

Antitrupat Tocilizumab që përdoret normalisht për të trajtuar artritin reumatoid jepet me injeksion për të bllokuar proteinën inflamatore IL-6.

Në muajin shkurt, hulumtimet e rimëkëmbjes publikuan rezultatet e provave që tregojnë se bari zvogëloi rrezikun e vdekjes në pacientët e spitalit.

Tocilizumab gjithashtu shkurtoi kohëzgjatjen e qëndrimit në spital dhe atyre që iu administrua bari kishin më pak të ngjarë të përfundonin në një ventilator.

Budesonidi

Barnat e astmës, të aspiruara dy herë në ditë, janë trajtimi i parë që prodhuan rezultate të mira në një hulumtim të njerëzve të moshuar në shtëpi me Covid.

Procesi i rimëkëmbjës i bazuar gjithashtu në Universitetin e Oksfordit, zbuloi se ky bari shkurtoi kohëzgjatjen e sëmundjes së njerëzve mbi 65 vjeç ose mbi 50 vjeç me kushte themelore shëndetësore me një mesatare prej tre ditësh.

Favipiravir

Ky është një bari antiviral – më shumë si një anti-inflamator, që do të thotë se është krijuar për të luftuar virusin në një fazë të hershme, para se të shkaktojë ndonjë inflamacion.

Favipiravir është bari i parë antiviral që përfshihet në provën e rimëkëmbjes në shtëpitë e njerëzve ose shtëpitë e banimit.

Është licencuar në Japoni që nga viti 2014 për të trajtuar gripin. Studimet laboratorike dhe shtazore kanë sugjeruar që mund të funksionojë te njerëzit kundër koronavirusit.

Remdesivir

Ky antiviral është autorizuar për përdorim emergjent në SHBA, Indi dhe Singapor dhe poashtu i aprovuar edhe në Bashkimin Evropian, Japoni dhe Australi për përdorim te njerëzit me simptoma të rënda Covid.

Remdemsivir në përgjithësi është bari i shtrenjtë dhe i zhvilluar nga kompania amerikane Gilead Sciences, fillimisht për hepatitin C, e më pas u ri-vendos për Ebolën.

Plazma konvaleshente e gjakut

Kjo është plazmë që përmban antitrupa ndaj virusit të mbledhur nga njerëzit që janë rikuperuar nga Covid-19.

SHBA i dha autorizim emergjence kësaj terapie, por pa prova për të treguar efektin.

Megjithëse plazma rikuperuese është përdorur me sukses për të trajtuar sëmundje të tjera, shumica e ekspertëve ende thonë se nuk ka prova të mjaftueshme për të parë se sa mirë funksionon dhe mbi cilët pacientë. /Gazeta Shneta/