Çfarë është pH-ja e vaginës dhe përse është kaq e rëndësishme?

2018-08-12 në ora 16:16

Vlera pH tregon se sa është substanca e acidit ose alkalineve. Shkalla shkon nga 0 në 14. Një pH më pak se 7 konsiderohet acid dhe një më shumë se 7 është bazë.

Çfarë ka të bëjë kjo me vaginën tuaj?

Niveli i pH-së në vaginës tuaj – varësisht nëse është acid ose bazë – luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin nëse është e shëndetshme, transmeton Gazeta Shneta.

Niveli normal i pH vaginale është ndërmjet 3.8 dhe 4.5, i cili është mesatarisht acidik. Megjithatë, ajo që përbën nivel “normal” pH mund të ndryshojë në bazë të fazës suaj jetësore.

Për shembull, gjatë viteve të riprodhimit (mosha 15 deri në 49 vjeç), pH vaginale duhet të jetë nën ose e barabartë me 4.5. Por para menstruacioneve dhe pas menopauzës, një pH e shëndetshme ka tendencë të jetë më e lartë se 4.5.

Pra, pse ka rëndësi pH vaginale? Një mjedis acidik vaginal është mbrojtës. Kjo krijon një pengesë duke parandaluar bakteret dhe infeksionet potenciale vaginale.

Niveli i lartë i vaginës në pH – mbi 4.5 – siguron mjedisin e përsosur për rritjen e baktereve jo të shëndetshme. Një pH të lartë vaginale ju vë në rrezik për këto infeksione:

Çfarë shkakton një pH vaginale të pabalancuar?

Seksi i pambrojtur. Sperma është alkaline, e cila mund të inkurajojë rritjen e baktereve të caktuara.

Antibiotikët. Këto barna vrasin jo vetëm bakteret e këqija që shkaktojnë sëmundje, por edhe bakteret e mira që ju nevojitet për të mbajtur një nivel pH të shëndetshëm, më acidik dhe vaginal.

Periudhat menstruale. Gjaku i menstruacioneve është pak themelor dhe ngre nivelin e pH në vaginë. Kur ai gjak rrjedh përmes vaginës dhe absorbohet në një tampon ose jastëk dhe ulet në vend, potencialisht mund të rrisë nivelin e pH të vaginës./Gazeta Shneta/

Kliko këtu për t’u informuar me testin që duhet ta bëjë secila nënë shtatzënë për të konfirmuar se shëndeti gjenetik i foshnjës në ardhje është në rregull.