Covid-19: Bari antiviral që parandalon dhe trajton infeksionin në nivelin e testimeve paraklinike

2021-02-22 në ora 21:53

Një studim në minj zbuloi se molnupiravir (EIDD-2801) ndaloi replikimin e SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19 në transplantet e indeve të mushkërive të njeriut.

Bari gjithashtu parandaloi infeksionin kur administrohet 12 orë para ekspozimit ndaj virusit shkruan MedicalNewsToday përcjell Gazeta Shneta.

Provat klinike të barit janë duke vazhduar për të vlerësuar sigurinë e tij te njerëzit dhe nëse mund t’i bëjë pacientët me Covid-19 më pak infektues.

Hulumtimet e mëparshme sugjerojnë që bari mund të funksionojë kundër një sërë koronavirusësh që vijnë nga lakuriqët e natës, duke siguruar mbrojtje në shpërthimet e ardhshme.

Bari i quajtur molnupiravir, të cilin shkencëtarët e krijuan fillimisht për të trajtuar gripin, po tregon premtim si një trajtim i mundshëm për Covid-19.

Një studim i udhëhequr nga hulumtuesit në Universitetin e Karolinës së Veriut (UNC), botuar së fundmi në ‘Nature’, zbuloi se bari ulë në mënyrë dramatike numrin e grimcave të virusit në një model miu të sëmundjes.

Gjithashtu mbron nga infeksioni kur jepet 12 orë para ekspozimit ndaj virusit dhe çdo 12 orë pas kësaj.

Provat klinike të fazes dytë dhe fazës së tretë të barit molnupiravirit janë tashmë në proces, me disa rezultate që priten sa më shpejt të fillojnë në muajin mars 2021.

Remdesivir, i cili shpejton shërimin e të rriturve të shtruar në spital me sëmundjen dhe që mund të ulë shkallën e vdekshmërisë, aktualisht është i vetmi trajtim antiviral i provuar për Covid-19.

Një avantazh i mundshëm i barit molnupiravirit është se pacientët mund ta marrin atë oral, ndërsa remdesivir duhet të injektohet.

Kjo do ta bënte më të lehtë molnupiravirin për t’u dhënë në më shumë njerëz si një bari parandalues ose profilaktik, në mjediset me rrezik të lartë, të tilla si shtëpitë e pleqve dhe institucionet e kujdesit afatgjatë.

Një përfitim tjetër, më afatgjatë i molnupiravirit është se ai mund të jetë efektiv kundër infeksioneve të tjera në shfaqje të koronavirusit që – si SARS-CoV-2, me origjinë nga lakuriqët e natës. /Gazeta Shneta/