COVID-19: Sa më i vjetër të jeni, aq më shumë antitrupa keni, zbulon një studim i ri

2021-11-22 në ora 13:15

Me shfaqjen e varianteve të SARS-CoV-2 në mbarë botën, përhapja e pandemisë po përshpejtohet.

Një ekip hulumtues i udhëhequr nga Joelle Pelletier dhe Jean-François Masson, të dy profesorë në Departamentin e Kimisë në Université de Montréal, donin të zbulonin nëse infeksioni natyror ose vaksinimi çuan në gjenerimin e më shumë antitrupave mbrojtës, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Në studimin e tyre të botuar në ‘Scientific Reports’, ata vërejnë se personat që morën vaksinën Pfizer BioNTech ose AstraZeneca kishin nivele të antitrupave që ishin dukshëm më të larta se individët e infektuar. Këta antitrupa ishin gjithashtu efektive kundër variantit Delta, i cili nuk ishte i pranishëm në Quebec kur u mblodhën mostrat në 2020-tën.

Masson, një specialist i instrumenteve biomjekësore dhe Pelletier, një ekspert i kimisë së proteinave, ishin të interesuar për një grup të nënstudiuar: njerëz që ishin infektuar nga SARS-CoV-2, por nuk u shtruan në spital si rezultat i infeksionit.

32 të rritur kanadezë pozitiv, jo të shtruar në spital për COVID-19

Rrjedhimisht, 32 të rritur kanadezë pozitiv, jo të spitalizuar me COVID-19 u rekrutuan nga Qendra spitalore de l’Université Laval 14 deri në 21 ditë pasi u diagnostikuan përmes testimit PCR. Kjo ishte në vitin 2020, përpara se të shfaqeshin variantet Beta, Delta dhe Gamma.

“Të gjithë ata që ishin infektuar prodhonin antitrupa, por njerëzit e moshuar prodhonin më shumë se të rriturit dhe grupmosha nën 50 vjeç,” tha Masson. “Përveç kësaj, antitrupat ishin ende të pranishëm në gjakun e tyre, 16 javë pas diagnozës së tyre.”

Antitrupat e prodhuar pas një infeksioni nga lloji origjinal, “vendas” i virusit reaguan gjithashtu ndaj varianteve të SARS-CoV-2 që u shfaqën në valët pasuese, përkatësisht Beta (Afrika e Jugut), Delta (Indi) dhe Gamma (Brazil), por një masë më të vogël: një ulje prej 30 deri në 50 për qind.

Një reagim befasues ndaj variantit Delta

“Por rezultati që na befasoi më shumë ishte se antitrupat e prodhuar nga individë të infektuar natyrshëm ,50 vjeç e sipër, siguruan një shkallë më të madhe mbrojtjeje sesa të rriturit nën 50 vjeç,” tha Pelletier.

“Kjo u përcaktua duke matur kapacitetin e antitrupave për të penguar ndërveprimin e proteinës gjembore të variantit Delta me receptorin ACE-2 në qelizat njerëzore, që është mënyra se si ne infektohemi,” shtoi ai. “Ne nuk kemi vërejtur të njëjtin fenomen me variantet e tjera.”

Kur vaksinohet dikush që ka pasur një rast të lehtë me COVID-19, niveli i antitrupave në gjakun e tij dyfishohet në krahasim me një person të pavaksinuar që është infektuar nga virusi.

Antitrupat e tyre janë gjithashtu më të aftë për të parandaluar ndërveprimin e proteinës gjembore dhe ACE-2. /Gazeta Shneta/