Ç’rregullimet e gjumit gjatë shtatëzanisë mund të jenë të rrezikshme

2020-06-17 në ora 19:42

Sipas hulumtimeve të fundit çrregullimet e gjumit që shumë gra përjetojnë gjatë shtatëzanisë nuk janë vetëm të bezdisshme – ato mund të jenë të rrezikshme.

Shtatzënia nuk është e njohur për rehatinë e saj, shkruan Parents dhe nevoja për tu zhytur çdo katër minuta dhe arritja gati konstante që shumë gra përjetojnë, gjumi i mirë mund të jetë vërtet i vështirë për tu realizuar.

Hulumtimi i ri i botuar në “Obstetrics and Gynecology” sugjeron se mund të ketë një lidhje midis çrregullimeve të gjumit në shtatzëni dhe një rrezik të rritur të lindjes së parakohshme përcjell Gazeta Shneta.

Studiuesit ekzaminuan të dhëna nga afro 3 milion lindje për të arritur në këtë konstatim: Ata krahasuan të dhënat nga 2.712 gra shtatzëna që ishin diagnostikuar me çrregullime të gjumit gjatë shtatëzanisë, kundër asaj të të njëjtit numër të grave që kishin profile të ngjashme shëndetësore, por nuk kishin probleme të diagnostikuara të gjumit.

Një lidhje u shfaq: 10.9 përqind e grave pa çrregullime të gjumit lindën në afat, në krahasim me gati 15 përqind të grave që kishin probleme me gjumin që lindën parakohe.

Ç’ rregullimet e gjumit përfshijnë apnea e gjumit dhe pagjumësia — dhe është e rëndësishme të mbani mend se ky hulumtim përqendrohet në çrregullime të diagnostikuara klinikisht, që do të thotë se vetëm përpjekja për të marrë tetë orë të ngurta gjatë natës ndoshta nuk do t’ju rrezikojë.

Ndërsa lidhja e saktë midis këtyre çështjeve dhe rrezikut të lindjes së parakohshme nuk është kuptuar plotësisht, mund të mos jetë një ide e keqe të kërkoni ndihmë nëse keni frikë se mund të vuani nga një.

Dhe përpiquni të mos humbni gjumë gjatë këtyre gjetjeve. /Gazeta Shneta/