Dhurimi i gjakut gjatë një pandemie, pse është rëndësishme gjatë kësaj kohe me Covid-19

2021-02-23 në ora 22:14

Pavarësisht masave anti-Covid që janë në vend për të frenuar përhapjen e SARS-CoV-2, është e rëndësishme që njerëzit të dhurojnë ende gjak.

Shfaqja e papritur e Covid-19 dhe përhapja e shpejtë në të gjithë botën kanë ndryshuar thelbësisht se si funksionojnë shoqëritë, duke kërkuar kufizime rrënjësore në lëvizje.

Këto bllokime synojnë të kufizojnë transmetimin e virusit SARS-CoV-2 për të zvogëluar si numrin e njerëzve që humbin jetë pasi të infektohen ashtu edhe tendosjen në njësitë e kujdesit intensiv.

Sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut (NHLBI), transfuzionet e gjakut janë të nevojshme nëse një person humbet shumë gjak për shkak të dëmtimit ose gjatë një procedure kirurgjikale.

Ndër të tjera, gjithashtu mund të jenë të nevojshme nëse trupi i një personi nuk po prodhon gjak siç duhet.

Në varësi të arsyes pse një person ka nevojë për një transfuzion gjaku, ky institut thekson se është e mundur të jepen katër lloje të ndryshme të produktit të gjakut gjatë transfuzionit: gjak i plotë, qelizat e kuqe të gjakut, trombocitet ose plazma.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), transfuzionet e gjakut janë procedura shpëtuese që ndodhin çdo ditë në spitalet në të gjithë Shtetet e Bashkuara.

Ka më shumë se 13.2 milion dhurues të gjakut në SHBA, të cilët janë thelbësorë për furnizimin me gjak të vendit.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), flet mbi rëndësinë e dhurimit të gjakut duke theksuar se ka nevojë për një transfuzion gjaku çdo 2 sekonda në vend.

Pa qasje të gatshme në furnizime me gjak, shumë njerëz nuk do të ishin në gjendje t’i nënshtroheshin procedurave shpëtuese të transfuzionit të gjakut.

Çdo 2 sekonda, dikush në Shtetet e Bashkuara ka nevojë për gjak, por furnizimet janë të ulëta për shkak të Covid-19.

Me pak fjalë, përfitimet e dhënies së gjakut në këtë fazë kritike të pandemisë janë më shumë se pasojat negative të numrit në rritje të njerëzve që udhëtojnë nga shtëpitë e tyre drejt qendrës për dhurim të gjakut.

“Dhurimi i gjakut është i sigurt dhe merr vetëm pak nga koha juaj. Në shumë qendra të dhurimit të gjakut, ata që janë të interesuar të dhurojnë mund të caktojnë një takim për të minimizuar kohën që duhet për të dhuruar gjak” shprehet Dr. Peter Marks, drejtor i qendrës për velrësime dhe hulumtime biologjike të FDA-së.

CDC ka lëshuar këshilla për objektet e mbledhjes së gjakut dhe plazmës se si të veprojë në mënyrë të sigurt gjatë pandemisë. Ata rekomandojnë:

– mbajtja e higjienës së mirë të frymëmarrjes;

– ndjekja e praktikës së higjienës së duarve;

– pastrimi dhe dezinfektimi i rregullt i sipërfaqeve;

– vendosja e vendeve 6 metra larg në vendet e pritjes dhe zonën e mbledhjes;

– sigurimi i informacionit që i gjithë stafi të jetë në dijeni të politikave më të fundit dhe procedurave të sigurisë në përgjigje të pandemisë pa rrezikuar asnjërën palë. /Gazeta Shneta/