Disa nga gjërat që shkaktojnë ënjtje vaginale

2019-12-02 në ora 22:01

Ënjtja vaginale mund të jetë shqetësuese dhe e pakëndshme por rrallë tregon sëmundje të rëndë.

Njerëzit me ënjtje vaginale shpesh supozojnë se kanë një infeksion të majave, por kjo është vetëm një nga shumë mundësi. Ënjtja vaginale mund të shkaktohet nga alergjitë, infeksionet seksualisht të transmetueshme, cistat ose marrëdhëniet e përafërta, transmeton Gazeta Shneta.

Shkaktarët

Alergjia

Një reaksion alergjik mund të bëjë që vagina të bymehet. Vagina është një pjesë e ndjeshme e trupit dhe mund të reagojë ndaj çdo numri përbërësisht që gjendjen në produktet e kujdesit personal.

Irritimi

Edhe nëse alergjitë nuk janë të pranishme, trupi mund të reagojë negativisht kur bie në kontakt me produkte specifike. Edhe përbërësit kimik më të njohur dhe më të përdorur mund të shkaktojnë ënjtje vaginale.

Marrëdhëniet e përafërta

Nëse vagina nuk është lubrifikuar sa duhet, fërkimi i shtuar mund të çojë në siklet ose dhimbje gjatë seksit dhe ënjtje të vaginës pas seksit.

Cistet e kanalit Gartner

Një kanal që formohet tek fetuset kur organet urinare dhe seksuale po zhvillohen zakonisht zhduket pas lindjes. Nëse mbetet një pjesë e këtij kanali, ajo njihet si kanali Gartner. Indet e mbetura mund të ngjiten në murin vaginal dhe të zhvillojnë cista.

Vaginoza bakteriale

Një rritje e baktereve të dëmshme në vaginë mund të çojnë në vaginozë. Simptomat mund të përfshijnë ënjtje dhe një shkarkim vaginal me erë të keqe./GazetaShneta/