Dr Drita Kabashi: Çfarë duhet të dini për vjelljet në shtatzëni

2017-10-21 në ora 17:01

Për fat të keq, vjellja gjatë shtatzënisë është dukuri e zakonshme, me 60 deri në 70% të grave shtatzëna që e përjetojnë një simptomë të pakëndshme.

Problemet e këtij lloji, sidomos të manifestuara me të vjella, janë një nga ankesat më të zakonshme nga nënat shtatzëna, këshillon Dr Drita Kabashi, gjinekologe.

Çfarë e shkakton vjelljen gjatë shtatzënisë?

Shkaku specifik i të vjellave gjatë shtatzënisë nuk dihet. Lëvizja në nivelet e hormoneve gjatë shtatzënisë mund të jetë një faktor kontribues. Hormonet ngadalësojnë tretjen, të cilat mund të shkaktojnë djegie të zorrëve, dispepsi, dhe zbaticë acidike, të cilat konsiderohen të gjitha simptomat e mundshme të shtatzënisë dhe shkaktojnë potencialin e vjelljes gjatë shtatzënisë. Përdorimi i kontraceptivëve emergjent gjithashtu mund të shkaktojë vjellje.

Cilat janë rreziqet që shoqërohen me vjellje gjatë shtatzënisë

Ndërsa vjellja është një efekt anësor i shtatzënisë, shumica e rasteve nuk përbëjnë një kërcënim për shëndetin ndaj nënës dhe fëmijës, kështu që nuk është një shenjë e menjëhershme për shqetësim.

Megjithatë, është e rëndësishme për gratë të bëjnë dallimin midis simptomave normale të shtatzënisë dhe gjendjeve potencialisht të rrezikshme të shoqëruara me të vjella, të tilla si hyperemesis gravidarum.

Hyperemesis gravidarum është një gjendje ku gratë përjetojnë simptoma më të rënda të shtatzënisë, të tilla, si: përzierjet e tepruara dhe vjelljet. Këto simptoma mund të kenë pasoja të rënda, si humbja e peshës, rrahja e shpejtë e zemrës dhe presioni i ulët i gjakut. Vjelljet e rënda mund të parandalojnë foshnjën nga marrja e lëndëve ushqyese që i nevojiten për rritjen dhe zhvillimin e shëndetit optimal.

Si ta trajtojmë vjelljen gjatë shtatzënisë?

Gratë që përjetojnë sëmundjen e mëngjesit mund të pakësojnë efektet duke bërë ndryshime të vogla në rutinat e tyre të përditshme.

Për disa gra, disa erëra mund të shkaktojnë të përzier dhe të vjella, kështu që rekomandohet shmangia nga erërat e tilla.

Gjithashtu, ushqimet e lehta mund të pakësojnë efektet e përzierjes.

Për t’u konsultuar apo caktuar termin me Dr Drita Kabashi në Prishtinë apo Suharekë mund të kontaktoni në: 044/049 379 111.