A duhet të trajtohet sheqeri njësoj si duhani?

2017-04-24 në ora 13:42

Një “fatkeqësi e ngadalshme”, është se si Margaret Chan, drejtor i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, përshkruan epideminë e obezitetit dhe diabetit.

Në shumë vende të zhvilluara, epidemia e obezitetit është një nga krizat më të mëdha të shëndetit publik me të cilin përballemi. Përqindjet e 70% të të rriturve në disa vendeve janë në mbipeshë, shkruan Bellybelly transmeton Gazeta Shneta.

Anglia e Shëndetit Publik (PHE) thotë se diçka duhet bërë përreth kësaj çështje. Si i tillë, ata janë duke synuar reduktimin e konsumimit të sheqerit tek fëmijët për të ndihmuar në frenimin e kësaj epidemie. Deri në vitin 2020 ata duan të zvogëlojnë sasinë e sheqerit të konsumuar me 20%.

Udhëzimet shëndetësore rekomandojnë fëmijëve të konsumojnë maksimumin prej 24-30g sheqer në ditë. Megjithatë, mesatarisht fëmija po konsumon tre herë më shumë se sasia e rekomanduar.

Diabeti i tipit 2 dikur konsiderohej një sëmundje e moshës së mesme. Ajo shihej pothuajse ekskluzivisht si epidemi në të rriturit, të mesëm ose të moshuar. Tani po e shohim atë në përmasa epidemike tek fëmijët.

Një taksë për pije me sheqer po zbatohet me shpresën se do të inkurajojë njerëzit që të konsumojnë më pak sheqer dhe të inkurajojë prodhuesit për të krijuar produkte më të shëndetshme.

Përveç tatimit, prodhuesit e ushqimit dhe pijeve duhet të zvogëlojnë sasinë e sheqerit në një shërbim ose duke të shtojnë më pak sheqer, duke e bërë madhësinë e pjesës më të vogël, ose duke krijuar produkte më të shëndetshme në përgjithësi.

Për fat të keq, duket se këto hapa janë duke mos u marrë në konsideratë nga kompanitë ushqimore./Gazeta Shneta/