Dy foshnje të palindura i nënshtrohen operacionit nga mungesa e acidit folik, kjo është gjendja e tyre

2018-10-24 në ora 18:20

Operacionet, të cilat janë të parat që janë realizuar ndonjëherë në llojin e tyre në Britani të Madhe janë kryer nga një ekip prej 30 mjekësh në Universitetin e Kolegjit Spitalor në Londër.

Foshnjat kishin çrregullimin e spina bifida, një gjendje kur kordoni i palcës nuk arrin të zhvillohet siç duhet dhe ka një hendek në të. Zakonisht trajtohet pas lindjes, por më parë ajo riparohet më mirë për shëndetin afatgjatë dhe lëvizshmërinë.

Gjatë operacionit prej 90 minutash të kryer këtë verë, mjekët kanë prerë një hapje në mitër dhe pastaj kanë bashkuar së bashku boshllëkun e foshnjës në shpinë. Procedura është e rrezikshme dhe mund të shkaktojë lindje të parakohshme, por hulumtuesit po eksplorojnë metoda më pak të rrezikshme.

‘’Ne i japim nënës disa ilaçe që ndihmonë që ajo të qëndrojë sa më e relaksuar, por ende ekziston një rrezik’’, thotë profesoresha Anne David. Ndërsa spitali me anë të një komunikate kanë thënë se nëna dhe foshnjat janë mirë dhe po shërohen ngadalë.

Por çfarë është spina bifida?

Sipas organizatës Shine, më shumë se 200 fëmijë janë të lindur me çrregullimin e spina bifida çdo vit. NHS thotë se gjendja ndodh kur tubi nervor i foshnjës një formë e hershme e trurit dhe palcës kurrizore, nuk formohet siç duhet dhe çon në zbrazëtira ose defekte në palcën kurrizore dhe në eshtrat e shpinë.

Kirurgjia mund të përdoret për të mbyllur hendekun në shpinë në shumicën e rasteve, por shpesh sistemi nervor tashmë do të ketë qenë i dëmtuar duke çuar në probleme, duke përfshirë paralizën e këmbëve. Disa fëmijë me këtë gjendje kanë vështirësi në mësim.

Nuk dihet se çfarë shkakton më tej kjo gjendje, e cila zhvillohet gjatë shtatzënisë, por mungesa e acidit folik mund të rrisë rrezikun.

Kirurgjia, e cila ndjek një gjykim në SHBA, do të jetë në dispozicion për pacientët përmes Qendrës së re për terapinë e shtatzanisë në spitalin Great Ormond Street dhe spitalin UCL.

“Kishte disa fëmijë që ishin rritur pas operacionit të fetusit që po ecnin dhe ju nuk do të prisni që ata të ecnin në qoftë se ata nuk e kishin atë”, tha Prof David, autori i studimit të fundit në SHBA./Gazeta Shneta/