E fundit: Administrata amerikane e ushqimit dhe ilaçeve ndalon përdorimin e dorezave të kirurgëve

2018-09-22 në ora 11:30

Administrata amerikane e ushqimit dhe ilaçeve (FDA) ka lëshuar një rregull që ndalon përdorimin e dorezave me pluhur në mjekësi, sepse ato paraqesin rreziqe për shëndetin e njerzëve.

Ndalimi i propozuar së pari në mars të vitit 2016, do të shtyjë më tej përpjekjet që po bëhen për të shfuqizuar përdorimin e dorezave të kirurgëve, dorashka të pluhurit dhe absorbues për lubrifikimin e dorezave të kirurgëve.

Shoqëritë profesionale kanë avokuar për një ndalim dhe shumë sisteme të mëdha shëndetësore tashmë kanë kufizuar ose kanë përfunduar plotësisht përdorimin e produkteve të tilla, siç bëhet në shumicën e klinicistëve individualë.

“Ndërsa dorezat mjekësore luajnë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e pacientëve, ofruesve të kujdesit shëndetësor dhe individëve të tjerë në afërsi, dorezat me pluhur janë shumë të rrezikshme për shumë arsye”, thuhet në deklaratën e FDA-së, përcjell Gazeta Shneta.

Pluhuri që përdoret brenda të gjitha llojeve të dorezave është shoqëruar me shumë elemente të padëshirueshme dhe potencialisht serioze, duke përfshirë inflamacion të rëndë të rrugëve të frymëmarrjes, reaksione të mbindjeshmërisë, reaksione alergjike, inflamacion të mushkërive, granuloma dhe ngjitje peritoneale.

Sipas agjencisë, alternativa pa pluhur për dorashkat e kirurgjisë dhe pacientit janë në dispozicion që të ofrojnë mbrojtje, shkathtësi dhe performancë të ngjashme, por pa asnjë rrezik të lidhur me dorashka të pluhurit.

“Kështu, një kalim në alternativa në treg nuk duhet të rezultojë në ndonjë dëm të shëndetit publik”, thuhet më tej në këtë deklaratë.

Shumica e largimeve të pajisjes nga tregu amerikan janë iniciuar nga prodhuesit, jo nga Agjensia. Në fakt, kjo është vetëm hera e dytë që FDA ka ndërhyrë ndonjëherë.

E para ishte heqja e fibrave të flokëve të protezave në vitin 1983. Agjensia tani ka propozuar një ndalim tjetër, për përdorimin e pajisjeve stimuluese elektrike për të trajtuar sjellje vetë-dëmtuese ose agresive./Gazeta Shneta/