Edukoni kështu fëmijët tuaj: 5 fjali që duhet t’ia thoni fëmijës suaj çdo ditë

2018-08-17 në ora 15:36

Përdorni këto fraza të përditshme për të pasur besim, vetë-respekt dhe mendim të mirë tek fëmijët tuaj.

Faleminderit. Është e rëndësishme të pranoni përpjekjet e fëmijës suaj për t’ju ndihmuar juve ose të tjerëve. Ju mund të thoni: “Faleminderit që më ndihmove të gjej çorapen që më mungon” ose “Faleminderit për ndihmën rreth shtruarjes së tryezës, kam marrë sallatën e bërë gjatë kohës që po e bëje këtë.”

Më trego më shumë. Fjalët si këto tregojnë për fëmijën tuaj se jeni duke dëgjuar dhe se dëshironi ta dëgjoni më shumë për atë që ka në mendje. “Më trego më shumë” inkurajon bisedën pa dhënë gjykim ose duke dhënë këshilla të menjëhershme? Dy përgjigje që dekurajojnë komunikimin e mëtejshëm nga fëmija juaj, transmeton Gazeta Shneta.

Ti mund ta bësh. Shprehja juaj e besimit në aftësinë e fëmijës suaj për të bërë shumë gjëra pa ndihmën tuaj është e rëndësishme. Ndërsa fëmija juaj rritet, do të ketë shumë herë kur inkurajimi juaj do ta bëjë diferencën në kryerjen e detyrës që ka marrë përsipër.

 

Si mund të ndihmoj? Lëreni fëmijën tuaj të dinë se jeni të gatshëm dhe në dispozicion për ta ndihmuar atë të përmbushni një detyrë të veçantë që mund të jetë e vështirë për të që ta menaxhojë vetë. Ju mund të thoni: “Unë mendoj se ti mund ta lexosh atë tregim vet tani. Më lejo të di nëse ke nevojë për ndihmë me ndonjë fjalë të re’’.

Ndërsa fëmija juaj merr përsipër projekte në shkollë, nxitni atë të mendojë për hapa specifikë që janë të nevojshëm për të përfunduar një projekt. Ju të dy mund të vendosni se cilat detyra fëmija juaj mund t’i trajtojë më vete dhe cilat prej tyre do të kenë nevojë për ndihmë./Gazeta Shneta/