Efektet e stresit gjatë shtatzanisë mund të zgjasin gjithë jetën

2020-09-15 në ora 22:31

Fëmijët e ekspozuar ndaj stresit në bark dhe menjëherë pas lindjes mund të presin një jetë të mangët të sistemit imunitar që pengon aftësinë për të shmangur infeksionet dhe kancerin.

Ekspozimi i hershëm i jetës ndaj hormonit të stresit mund të ndryshojë përgjithmonë shumë përgjigje të sistemit imunitar, duke ulur aftësinë e trupit për të larguar infeksionet bakteriale dhe për të luftuar tumoret, transmeton Gazeta Shneta.

Studimi ndihmon në shpjegimin pse individët ndryshojnë kaq shumë në aftësinë e tyre për të shmangur infeksionet. Ata gjithashtu treguan një fenomen shoqëror të gjetur gjatë gjithë historisë njerëzore, një theks në mbrojtjen e grave nga stresi gjatë shtatzanisë.

Sipas tyre, gjatë shtatzanisë rritet hormoni i stresit i cili ndihmon natyrshëm që të zvogëlohen inflamacioni dhe janë thelbësore për të ndihmuar foshnjat dhe të rriturit ashtu që të përshtaten shpejt me rreziqet mjedisore. /GazetaShneta/