Efektet negative të mjaltit gjatë shtatzënisë, gjëra që askush nuk ju ka treguar

2018-06-03 në ora 10:23

Ju mund të keni dëgjuar se mjalti nuk është i sigurt për foshnjat dhe kjo është mëse e vërtetë.

Mjalti mund të përmbajë baktere që mund të mbijnë në zorrën e foshnjës dhe të shkaktojnë probleme tek foshnja, një sëmundje e rrallë por potencialisht fatale. Zorrët e foshnjave nuk janë mjaft të pjekura për të shkatërruar bakteret, prandaj ju duhet të mbani mjaltin larg prej tyre derisa të kthehen.

Por gjatë shtatzënisë është krejtësisht normale që të hani mjaltë dhe nuk ka ndonjë ndalesë për këtë gjë.  Megjithatë, të rriturit e shëndetshëm nuk janë në rrezik për probleme nga mjalti, madje edhe gjatë shtatzënisë.

Shumica e mjaltit të shitur në dyqane është pasterizuar duke përdorur një metodë të ngjashme me atë të përdorur për pasterizimin e qumështit, edhe pse nuk bëhet për arsye sigurie. Mjalti nxehet në 161 gradë për 15 deri në 30 sekonda dhe pastaj ftohet me shpejtësi, transmeton Gazeta Shneta.

 Kjo vret qelizat e majave kështu që mjalti nuk do të fermentohet dhe ngadalëson procesin e kristalizimit kështu që mjalti do të qëndrojë për një kohë më të gjatë.

Ju mund të gjeni mjaltë të paspecifikuar ose të papërpunuar në një fermë të bletëve, që shesin në rrugë, ose treg fermerësh. Nuk ka studime për sigurinë e mjaltit të papërpunuar gjatë shtatzënisë, por nuk ka arsye të besohet se është e pasigurt.

Mjalta e papërpunuar nuk e përmban të njëjtin rrezik që ka djathi i butë apo mishi i papërpunuar./Gazeta Shneta/