Efekti që ka prekja e nënës kur fëmija është duke fjetur

2018-08-16 në ora 20:27

Fuqia komunikuese dhe shëruese e prekjes e nënës tek fëmija është me të vërtetë e mrekullueshme.

Dhe nuk është për t’u habitur: jetojmë në një vend që është i uritur për dashuri fizike – një vend ku një shpërthim i përqafimeve nga nxënësit e shkollave të mesme nxit mbulimin e medias dhe madje alarmohen.

Siç vëren Times, megjithatë prekja mund të lehtësojë dhimbjen, të rrisë depresionin dhe madje të shtojë gjasat që një fëmijë të jetë më mirë, transmeton Gazeta Shneta.

Por prekja është edhe më vitale sesa kjo: foshnjat që nuk qëndrojnë rehat dhe përqendrohen ose përqafohen mjaftueshëm do të ndalen në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe nëse situata zgjat mjaftueshëm, edhe nëse marrin ushqimin e duhur, prapë nuk janë si duhet.

Studiuesit zbuluan këtë kur u përpoqën të kuptonin pse disa jetimore kishin vdekshmëri foshnjore rreth 30-40%. Tani e dimë se jetimoret nuk kanë vend për foshnjat e moshës nga zero deri në pesë vjeç thjesht nuk marrin stimulim të mjaftueshëm në kujdesin rezidencial të grupit për t’u zhvilluar në maksimum të kapaciteteve të tyre.

Kritik këtu është individualizimi, vëmendja fizike prindërore. Për një, kjo edukatë është e nevojshme që truri të mësojë të lidhë kontaktin me kënaqësi.

Mjerisht, foshnjat e ngritura në jetimore shpesh fillojnë të kenë frikë nga prekja dhe ta shmangin atë – pa pasur kontakt intensiv, të përsëritur dhe të dashur me të njëjtin ose dy njerëz të dashur, thjesht nuk mund të bëjnë lidhjet e duhura.

Fatmirësisht, kur fëmijët e rritur në shtëpi jetimore vendosen në shtëpi, shumica e këtij dëmi mund të kthehet. Por disa fëmijë kurrë nuk e kapërcejnë atë – dhe duke pasur parasysh eksperiencën tonë të hershme në prekjen e kontaktit, ne do të bënim mirë të merrnim parasysh shtimin e kontaktit më miqësor në jetën tonë.

Çerdhe dhe parashkollore madje edhe në shkolla të mesme ndonjëherë ndalojnë kontaktin fizik në një përpjekje të gabuar për të shmangur abuzimin seksual.

Kjo ka të ngjarë që jo vetëm të jetë joefektive, por aktivisht kundërproduktive. Nëse fëmijët nuk kanë kontakt të shëndetshëm, ata janë më të prekshëm ndaj grabitqarëve, të cilët në fund do t’i dëmtojnë ata.

Në të vërtetë, disa studime ndër-kulturore sugjerojnë se kulturat që kanë më shumë dashuri ndaj foshnjave dhe fëmijëve janë më pak të dhunshëm dhe më pak të prirur ndaj krimit./Gazeta Shneta/