Ekspertët bëjnë thirrje për mbështetje më të mëdha në gratë shtatzëna rreth shëndetit mendor

2021-09-15 në ora 12:21

Mjekët studiues, thonë se nevojiten më shumë mbështetje rreth çështjes së shëndetit mendor për gratë shtatzëna, pasi një sondazh zbuloi se gati tre të katërtat e grave që kishin qenë shtatzënë gjatë pandemisë raportuan nivele të moderuara deri të larta të shqetësimit dhe një në pesë prej tyre përjetuan simptoma depresive.

Studiuesit të udhëhequr nga klinicistët në Unity Health Toronto, vëzhguan gati 1.500 pjesëmarrse në internet ku 87 përqind prej tyre ishin kanadeze – të cilat kishin qenë shtatzënë gjatë pandemisë COVID-19, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Gati 69 përqind e të anketuarve raportuan nivele të moderuara deri të larta të shqetësimit dhe rreth 20 përqind kishin simptoma depresive.

“Nivelet e larta të shqetësimit nxjerrin në pah rëndësinë e marrjes në konsideratë të shëndetit mendor në qendër të mbështetjes për këtë grupacion”, tha Dr. Tali Bogler, autori kryesor i studimit dhe mjeku familjar dhe kryetar i obstetrikës së mjekësisë familjare në Spitalin e Shën Michael të Unitetit Health Toronto.

“Gjetjet gjithashtu nxjerrin në pah ndikimin e përgjithshëm që pandemia ka pasur në familjet në përgjithësi dhe ndikimin në rrjedhën e poshtme që do të ketë”.

Studiuesit gjithashtu kërkuan të mësojnë më shumë se cilat ishin burimet e zakonshme të shqetësimit për prindërit në pritje të fëmijës gjatë pandemisë.

Pjesëmarrësve iu dha një listë me 27 shqetësime dhe u kërkua të tregonin nivelin e tyre të shqetësimit për secilën çështje.

Pesë shqetësimet kryesore gjatë shtatzënisë përfshinin politikat spitalore në lidhje me personat mbështetës në lindje; duke mos qenë në gjendje të prezantojnë fëmijën e tyre me të dashurit; të sëmureni nga COVID-19 gjatë shtatëzanisë; të mos jesh në gjendje të mbështetesh te familja ose miqtë pas lindjes; dhe informacion konfliktual mjekësor mbi COVID-19 në shtatzëni dhe të të sapolindurit, veçanërisht në fillim të pandemisë.

Kishte dallime në shqetësimet e prindërve të herës së parë në krahasim me ata të herës së dytë/të tretë.

Prindërit të herës së parë ishin më të shqetësuar për anulimin e klasave prenatale personale dhe udhëtimet në spitale, ndërsa prindërit për herë të dytë/të tretë ishin më të shqetësuar për transmetimin e COVID-19 nga fëmijët më të mëdhenj në shtëpi.

Autorët thonë se mjekët familjar janë të vendosur mirë për të mbështetur shëndetin mendor perinatal dhe mund të angazhohen në praktikat e shqyrtimit dhe të ofrojnë trajtim të përshtatshëm, të tillë si këshillimi, infermieria e shëndetit publik dhe emërimet e çrregullimeve psiqike.

Ata gjithashtu rekomandojnë që spitalet të përdorin mirë teknologjinë për të ndihmuar në adresimin e shqetësimeve të prindërve duke organizuar më shumë kontrolle virtuale dhe turne në spitale dhe të sigurojnë më shumë burime në internet me informacion të bazuar në dëshmi mbi COVID-19 të rëndësishme për prindërit e ardhshëm dhe të rinj. /Gazeta Shneta/