A ekziston ndonjë lidhje në mes peshës dhe fertilitetit? Ja ç’thonë ekspertët

2018-06-13 në ora 19:28

Një hormon ekuilibrues ndihmon rregullimin e ciklin menstrual. Gratë mbipeshë kanë nivele të larta të këtij hormoni, i cili prodhohet në inde yndyrore. Ky fenomen mund të prishë balancën e hormoneve dhe të çojë në rënie të fertilitetit.

Sasia dhe shpërndarja e yndyrës së trupit ndikojnë në ciklin menstrual përmes një sërë mekanizmash hormonalë. Sa më e madhe të jetë pesha dhe dhjami i barkut, aq më i madh është rreziku i vështirësive të lindshmërisë, transmeton Gazeta Shneta.

Pesha e tepërt, sidomos yndyra e tepërt e barkut, lidhet me rezistencën e insulinës (kur trupi duhet të prodhojë më shumë insulinë për të mbajtur nivelet e sheqerit në gjak) dhe zvogëlon nivelet e globulinit të lidhur me hormonet seksuale (SHBG), një proteinë që përfshihet në rregulloren e hormoneve seksuale, androgjen dhe estrogjen.

Kjo rrit rrezikun e cikleve të menstruacioneve të parregullta, gjë që rrjedhimisht redukton pjellorinë.

Një studim tregoi se gratë që ishin obeze kishinshumë më pak të prirur të konceptojnë brenda një viti nga ndalimi i kontracepsionit sesa gratë në rangun normal të peshës (66.4% e femrave të trasha krijohen brenda 12 muajve, krahasuar me 81.4% të grave me peshë normale)./Gazeta Shneta/