A është e sigurtë marrja e barnave me datë të skaduar?

2017-04-21 në ora 17:29

Ekzistojnë disa faktorë që përcaktojnë nëse është në rregull të merren ilaçe me kalimin e kohës së skadimit. Lloji i ilaçit, sa kohë ka kaluar përtej datës dhe se si ilaçi është ruajtur të gjitha lëndët ka rëndësi të madhe, thotë David Nierenberg, shefi i seksionit të farmakologjisë klinike dhe toksikologjisë në Qendrën Mjekësore Dartmouth Hitchcock.

“Nëse jeni duke përdorur diçka që i ka kaluar data e skadimit disa muaj ose një vit, dhe ajo ishte ruajtur mirë, për shumicën e drogave unë nuk mendoj se keni një problem,” tha Nierenberg për The Huffington Post, transmeton Gazeta Shneta.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për medikamente kundër-vepruese si aspirina, shpjegoi ai. Kompanitë farmaceutike testojnë efikasitetin dhe sigurinë e një ilaçi për një periudhë të caktuar kohore, zakonisht dy deri në tre vjet. Ruajtja e duhur do të thotë që ilaçet nuk janë ekspozuar ndaj temperaturave jashtëzakonisht të nxehta ose të ftohta, rrezet e diellit direkte ose nxehtësia dhe lagështia.

Ka disa kërkime shkencore që tregojnë se ilaçet mund të funksionojnë për një kohë të gjatë pas skadimit të datës së saj. Një studim i vitit 2000 i kryer nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave zbuloi se 90 për qind e medikamenteve të papërdorura, të grumbulluara nga Ushtria Amerikane mbeti krejtësisht e përdorshme disa vjet mbas skadimit. Të gjeturat sugjerojnë se krijuesit e barërave kanë tendencë të jenë konservatore me datat e skadimit dhe ngritën pyetje rreth testimit për jetëgjatësi të zgjeruar, sipas autorëve të studimit./Gazeta Shneta/