A është normale të më rrjedhë gjiri sa herë dëgjoj beben të qajë?

2017-04-28 në ora 09:58

Në javët e para të dhënies gji, “refleksi juaj i lëshimit” – refleks që lëshon qumështin e prodhuar nga gjinjtë tuaj – është ende duke u përshtatur për t’iu përgjigjur ndjesisë së ushqyerjes së bebes.

Ushqyerjet e shpeshta do të ndihmojnë të bëhet refleks i përshtatur ndaj stimulimit të veçantë, por deri atëherë, shumë ndjenja dhe madje edhe mendime mund ta shkrepin atë.

Dëgjimi i fëmijës tuaj apo të një fëmije tjetër duke qarë, duke menduar për fëmijën tuaj, nuhatja e fëmijës ose ulja në karrige ku ju zakonisht i jepni gji mund të jetë e mjaftueshme në javët e para për ta bërë trupin tuaj të çlirojë hormonin e oksitocinës.

Oksitocina i bën qelizat në gjëndrat e gjinjve të tkurren dhe të nxjerrin qumështin nga thithët, ku fëmija mund ta thithë atë. (Nëse fëmija juaj nuk po ushqehet në atë moment, qumështi mund të rrjedhë apo të spërkatë.)

Sa më shpesh të ushqeni në ditët dhe javët e para, aq më shpejt refleksi do të përshtaten me fëmijën tuaj, dhe lëshimet spontane (dhe rrjedhjet) do të zhduken gradualisht. (Ka një variacion të gjerë në përvojën normale të ushqyerjes gji, megjithatë shumë gra nuk rrjedhin kurrë qumësht).