A është ushqimi organik më i shëndetshëm?

2017-03-08 në ora 11:03

Një studim i ri ka sugjeruar se qumështi organik mund të përmbajë nivele të larta acidit yndyror – Omega 3. Por, kjo nuk do te thotë që është domosdoshmërish e mirë për shëndetin tuaj..

Pas publikimit të studimit se qumështi organik përmban nivel të lartë të acidit yndyror se sa produktet tjera të kultivuara zakonisht, Profesor Chris Seal ka mbërthyer veten për të bërë një reagim, raporton GazetaMonitor.

Nuk ka asgjë si një studim për të nxjerrë në pah përfitimet e ushqimit organik, mungesën e tij, me qëllim që të shkakton një debat.

Dhe ky studim që ka bërë Seal në British Journal of Nutrition javën e kaluar (së bashku me një tjetër për mishin që gjithashtu tregon nivele të larta të omega-3 acide yndyrore) me siguri ka kritikët e saj. Fakti se studimi është financuar nga Sheepdrove Trust, një organizatë bamirëse britanike që mbështet bujqësinë organike, nuk e ka ndihmuar.

Seal thotë se paratë e paguara për vetëm analizë, dhe se bamirësia nuk ka pasur ndonjë kontribut në hulumtim. Studimi, një meta-analizë e 196 letrave me qumësht, gjeti se lopët organike barngrënëse kanë prodhuar qumësht me 50% më shumë omega-3 acide yndyrore sesa që kanë prodhuar lopët e zakonshme, transmeton GazetaMonitor.

Këto acide yndyrore janë të lidhura me zvogëlimin e sëmundjeve të zemrës. Por, ndërkohë që 50% tingëllon si shumë, qumështi plotë-yndyrë përmban vetëm 4% yndyrë kështu që kjo përkthehet në një sasi të vogël më shumë acid yndyror në qumështin organik.

Zgjidhja

Nuk ka asnjë dëshmi se konsumimi i ushqimit organik bën një ndryshim të rëndësishëm për shëndetin tuaj. Studimi i Seal ka gjetje të ndryshme për dy meta-analizat në vitin 2009 dhe 2012 të cilat nuk kanë gjetur një lidhje mes ushqimit organik dhe shëndet më të mirë.

Për të gjetur lidhjen mes ushqimit organik me shëndetin më të mirë, në studim do të duhen dy grupe të ndarë në ata të cilët konsumojnë ushqim organik dhe ata të cilët nuk konsumojnë ushqim organik – por ata do të duhet të hanë ushqime të njëjta me njëri-tjetrin për muaj.

Madje edhe atëherë, mund të matni vetëm nivelin e kolesterolit në gjak dhe mbipeshën.

Por deri më tani hulumtimi thotë se ushqimi i shëndetshëm tradicional ka të njëjtat përfitime si ushqim organik i shëndetshëm.