Femrat nuk duhet anashkaluar këtë sëmundje serioze, merr më shumë se 10 vizita të mjekut për t’u diagnostifikuar

2017-05-08 në ora 18:39

Mesatarisht, merr shtatë vjet e gjysmë për gratë që të diagnostikohen me endometriozë.

Endometrioza përshkruhet si një gjendje “e zakonshme” nga NHS. Ndikon në afërsisht një në 10 gra të moshës riprodhuese në Britani të Madhe. Megjithatë, përkundër kësaj, merr mesatarisht shtatë vjet e gjysmë nga simptomat fillestare për të marrë një diagnozë.

Endometrioza ekziston kur indet që sillen si rreshtim i mitrës gjenden në pjesë të tjera të trupit siç janë vezoret, tubat fallopiane, stomaku, fshikëza ose zorrët.

Endometria sugjeron një pjesë të arsyes se është veçanërisht e vështirë për të marrë një diagnozë është sepse simptomat mund të jenë të ngjashme me kushtet e tjera. Simptomat kryesore përfshijnë dhimbje të rënda të periudhës që nuk lehtësohen me ilaçe dhimbjeje, periudha të rënda, dhimbje legenit, dhimbje gjatë dhe pas seksit, dhimbje kur shkon në tualet, gjak në stools dhe lodhje shkruan The Independent, transmeton Gazeta Shneta.

E vetmja mënyrë për të diagnostikuar gjendjen është me një laparoskop – një operacion ku një aparat fotografik futet në legen nëpërmjet një prerjeje të vogël afër kërthizës.

Aktualisht nuk ka shërim për endometriozë, megjithëse janë në dispozicion trajtime të ndryshme për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave, duke përfshirë ilaçet e dhimbjes, medikamentet hormonale siç është pilula kontraceptive, kirurgji për të hequr disa inde endometrioze ose, në disa raste, disa nga organet mund të hiqen nëpërmjet kirurgjisë.

Aktualisht nuk ka shërim për endometriozë, megjithëse janë në dispozicion trajtime të ndryshme për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave, duke përfshirë ilaçet e dhimbjes, medikamentet hormonale siç është pilula kontraceptive, kirurgji për të hequr disa inde endometrioze ose, në disa raste, disa nga organet mund të hiqen nëpërmjet kirurgjisë histerktomike./Gazeta Shneta/