Fjalët që mamitë nuk guxojnë t’i përdorin ndaj grave shtatzëna

2018-02-10 në ora 15:14

Një udhëzues gjuhësor “alternativ” është krijuar për mamitë që duhet të përdorin me shpresën e futjes së një “kulture respektimi” për gratë shtatzëna.

Tre ekspertë hartuan listën e frazave të sugjeruara për terma të përbashkëta, me shpresën se do të sigurojë që gratë ‘të jenë të fuqizuara për të marrë vendime’, transmeton Gazeta Shneta.

Mjekëve u është kërkuar të thonë, ‘je në një rrugë të mirë’, për gratë që lindin një fëmijë – në vend të termit të modës së vjetër, ‘vajzë e mirë’.

Gjithashtu, fjalori thekson se mamitë dhe obstetërët nuk duhet t’i drejtohen kurrë gruas shtatzënë me ‘ajo’ kur diskutojnë për personin në fjalë.

Në vend të kësaj, ata duhet t’i referohen vazhdimisht emrit të saj të parë, sipas udhëzuesit që u botua në Revistën Mjekësore Britanike.

Kolegji Mbretëror i Obstetërve dhe Gjinekologëve ka njoftuar se do të ‘përmbahen në këto parime’ në udhëzimet e veta të lëshuara për anëtarët e saj.

Autorët pranuan se disa mund të mendojnë se rekomandimet e reja, të cilat janë vetëm një sugjerim dhe nuk janë nga NHS, janë ‘korrektësi politike e çmendur’.

Gjithashtu, autorët në dukje prova që tregojnë komunikim pozitiv mund të ndryshojë rrjedhën e shtatzënisë për të mirë.

Shqyrtimet e hulumtimit tregojnë se gjuha e qartë mund të zvogëlojë normat e seksioneve të rrezikshme cezariane, shpjeguan mjekët./Gazeta Shneta/