Fotografitë e mrekullueshme që tregojnë se si zhvillohet foshnja në mitër

2018-10-18 në ora 09:14

Nëse një foto vlen një mijë fjalë, atëherë në rastin e zhvillimit të fetusit, figurat flasin për një jetë. Jo vetëm që fotografitë – siç janë fotot e revistës Jeta të vitit 1965 nga Lennart Nilsson – tregojnë se çdo jetë e re njerëzore fillon me fekondim, por gjithashtu ato ndihmojnë njerëzit të kuptojnë, më shumë sesa fjalët ndonjëherë, se njerëzit e paracaktuar janë qenie njerëzore plotësisht të ndara nga nënat e tyre.

Që nga fillimi i jetës sonë, ne jemi unik. Në çdo fazë të jetës – duke përfshirë fazat embrionale, fetale dhe foshnjore, dhe jashtë apo brenda mitrës – një qenie e re njerëzore unike është në zhvillim e sipër, transmeton Gazeta Shneta.

Java e 6-7 e shtatzënisë

Në gjashtë javë të shtatzënisë, zemra e një embrioni tashmë është duke rrahur për disa javë dhe tani po pompon deri në 160 herë në minutë. Gjaku po pompon në trupin e tij. Zorrët e tij, trurit, muskujt dhe eshtrat janë duke u zhvilluar, dhe hunda, goja dhe veshët e tij po formohen. Në javën e shtatë, duart dhe këmbët janë më të dukshme, siç janë edhe krahët dhe këmbët.

Java e 8-të (gestacion)

Në javën e tetë, rrugët nervore të foshnjës së sapolindur kanë filluar të formohen në tru. Duart dhe këmbët e vogla po vazhdojnë të zhvillohen, dhe foshnja është mjaft aktive.

Java e 16-të e shtatzënisë

Në javën e 16-të, fëmija mund të lëvizë çdo nyje dhe gjymtyrë, si dhe ajo mund të ndiejë dritën. Shqisat janë duke u zhvilluar, ashtu si edhe mushkëritë. Organet private janë më dalluese dhe shpesh mund të vërehen me ultrazë.

Java e 18-të dhe e 20-të e shtatzënisë.

Në javën e 18-të, lëvizjet e shpeshta të fëmijës mund të jenë mjaft intensifikuese. Veshët janë në pozitën e tyre përfundimtare në kokë.

Në ndërkohë, në javën e 20-të, fëmija i sapolindur po praktikon gëlltitjen dhe lëvizja e tij e parë e zorrëve do të fillojë të formohet. Kjo konsiderohet si shenjë e shtatzënisë.