Futja e gishtave në gojë dhe alergjitë, ja çfarë sugjerojnë mjekët

2018-01-14 në ora 14:31

Shumë prej fëmijëve thithin gishtin e tyre, ndërsa kjo për prindërit shihet të jetë diçka krejtësisht normale.

Bebet e thithin gishtin e tyre për një arsye, por nganjëherë mund të jetë negative për foshnjën, shkruan MumJunction, transmeton Gazeta Shneta.

Sipas autorëve të revistës Pediatrics dhe shkencëtarëve, kjo ndodh për shkak të ekspozimit më të lartë të këtyre fëmijëve ndaj baktereve.

Këto mikrobe të marra nëpërmjet thithjes së gishtit apo kafshimit të thonjve forcojnë sistemin imunitar të fëmijëve duke i bërë ata më pak të prekshëm nga virozat e stinës apo alergjive të formave të ndryshme.

Në studim janë marrë fëmijë të moshave 5, 7,9 dhe 11 të cilët fusin gishtin në gojë apo kafshojnë thonjtë dhe rezultatet përfundimtare të studimit lidhen me të dhënat që janë marrë nga njerëzit të moshës 13-33 vjeç ( të cilët në fëmijërinë e tyre kishin zakonet e lartë përmendura).

Rreth një e treta e fëmijëve që thithnin gishtin në moshën 13 vjeçare ishin 80% më pak të rrezikuar ndaj alergjive në krahasim me moshatarët e tyre./Gazeta Shneta/