Gërhet bebja juaj? Duhet ta lexoni këtë patjetër!

2017-07-22 në ora 11:08

Ne mund të mendojmë se është e lezetshme kur foshnja gërgut, por specialisti i ENT, Dr David McIntosh, thotë se një fëmijët që gërhisin mund të jenë shenjë e një problemi shumë më të madh.

Dr David McIntosh është një mjek i njohur ndërkombëtarisht, i specializuar në pediatri. Ai e shpjegon kështu, fenomenin e gërhitjes:

“Frymëmarrja është një proces i automatizuar, i kontrolluar nga truri. Duke monitoruar nivelet kimike në gjak, truri mund ta diktojë nëse fryma po funksionon siç duhet. Nëse sinjalet në tru tregojnë se diçka nuk është në rregull, truri mund të ndryshojë shkallën e frymëmarrjes për të kompensuar. Problemi i pengimit të rrugëve të frymëmarrjes është se edhe nëse truri pranon se ka një problem, rritja e përpjekjeve të frymëmarrjes nuk rritet. Për më tepër, bllokimi në frymëmarrje rezulton në nivelet e oksigjenit në rënien e gjakut. Kjo është diçka që trurit nuk i pëlqen shumë.”

Dhe ju e dini besojmë se çfarë ndodh kur truri është i privuar nga oksigjeni? Panik. Dhe ndërsa truri vepron si sistemi i kontrollit për sistemin nervor, kjo vendosje e panikut sjell një sërë problemesh.

Dr McIntosh shpjegon se në fëmijët që gërhijnë vazhdimisht, ai ka qenë në gjendje të gjejë këto simptoma më poshtë:

  • Reduktim vëmendjeje
  • Nivele më të larta të problemeve sociale
  • Nivelet më të larta të ankthit
  • Nivele më të larta të simptomave depresive
  • Përgjumje gjatë ditës
  • Disfunksionet njohëse
  • Probleme me kujtesën
  • Problemet me funksionet ekzekutive

Ai vazhdon të theksojë se dy studime të rëndësishme pediatrike kanë treguar qartë se “fëmijët me gërhitje dhe rrjedhjen e gjakut të ndryshuar, kishin probleme me funksionin e tyre të trurit, të matur nga aftësia e tyre për të zgjedhur teste dhe probleme të ndryshme. Përqendrimi i tyre gjithashtu u përmirësua sapo bllokimet e rrugëve të frymëmarrjes ishin të rregulluara.”/Gazeta Shneta/