Gjeni që e aktivizon frymëmarrjen menjëherë pas lindjes

2017-06-19 në ora 08:53

Një grup shkencëtarësh francez e kanë zbuluar gjenin i cili i mundëson të porsalindurit të kalojë nga ambienti me ujë i barkut të nënës, në jetën me ajër dhe të fillojë të merr frymë në të.

Bëhet fjalë për gjenin “Tshz3” i cili në nivel neuroni kontrollon zhvillimin e pjesës së sistemit të rëndësishëm për fillimin e frymëmarrjes pas lindjes, ka theksuar Qendra Franceze për Hulumtime Shkencore.

Ata kanë vlerësuar që ky zbulim i ri shkencor hap mundësitë për të kuptuar më mirë anomalitë e frymëmarrjes – nga ndërprerjet e vogla të frymëmarrjes në gjumë (apnea) deri te vdekja e papritur e foshnjës, gjë që mund të jetë edhe shkak i vdekjes tek foshnjat.