Gjërat që duhet të bëjnë prindërit tani për të parandaluar obezitetin te fëmijët më vonë

2018-01-10 në ora 08:35

Një studim i ri alarmues paralajmëron se më shumë se gjysma e fëmijëve të sotëm janë në rrezik të vuajnë nga obeziteti kur të rriten, edhe nëse nuk janë mbi peshë tani. Ja se si mund t’a ndihmoni fëmijën tuaj shkruan Parents transmeton Gazeta Shneta.

Pas viteve të dëgjimit të paralajmërimeve për rritjen e trashjes tek fëmijët, u duk të ishte një lajm i mirë. Në vend të rritjes, përqindjet e trashjes fëmijërore kishin rënë në SHBA. Por, një studim i kohëve të fundit në The New England Journal of Medicine sugjeron se ka ende shkak për shqetësim .

Studiuesit kanë parashikuar se më shumë se gjysma e fëmijëve të sotëm në SHBA do të jenë të trashë në moshën 35 vjeçare, me gjysmën e prevalencës që ndodh në fëmijëri.

“Ky lajm është mjaft shqetësues, në shumë nivele”, thotë pediatri Natalie Muth, MD, bashkë-autor i RDN i projektit Picky Eater dhe anëtar i Komitetit Ekzekutiv për Akademinë Amerikane të Pediatrisë Seksioni mbi Shëndoshje.

Ajo thekson faktin se rreziku për obezitetin vazhdon gjatë gjithë fëmijërisë dhe madje edhe fëmijët që janë në peshë të shëndetshme janë në rrezik të zhvillimit të obezitetit si të rritur.

Pra, çfarë mund të bëhet? Muth thotë se përpjekjet për të mësuar aftësi si moderimi dhe dëgjimi i urisë dhe të plotësisë duhet të përfshijnë të GJITHË fëmijët, jo vetëm ata që tregojnë shenja të peshës së tepërt tani, thotë ajo.

Ajo sugjeron familjet të marrin këto tri hapa për të ndihmuar në parandalimin e obezitetit:

1. Shmangni pije me sheqer duke përfshirë lëngun. “Mos i futni ato, mos i mbani në shtëpi”, thotë Muth. “Konsumi i pijeve të sheqerit është një parashikues i fortë i obezitetit të mëvonshëm të fëmijërisë”.

2. Hani ushqime të balancuara së bashku. “Modeli se çfarë të hahet ushqim i shëndetshëm në ngrënie”, thotë Muth. “Përdorni pllaka të vogla, mbajini ekranet jashtë dhe rri së bashku për të paktën 20 minuta”. (LIDHUR: 4 rezoluta për ushqim për ushqim të lumtur)

3. Mësojini fëmijët për të dëgjuar gjuhën e trupit të tyre. Mësojuni atyre të pyesin veten: “A jam i uritur?” para snacking. Nëse ata nuk janë të uritur, ndihmoni ata të kuptojnë se çfarë kanë nevojë, nëse kjo është një aktivitet si të luash një lojë ose të flasësh me një problem.

/ Gazeta Shneta /