Gjetjet shpresëdhënëse të hulumtimeve 7-mujore në pandeminë Covid-19

2020-10-07 në ora 17:25

Në pothuajse 7 muaj nga pandemia e Covid-19, cilat arsye për optimizëm (të kujdesshëm) na ofron hulumtimi i fundit kur bëhet fjalë për të kontrolluar përhapjen dhe ndikimin e koronavirusit të ri?

Pothuajse 7 muaj më parë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) deklaroi se shpërthimi i Covid-19 ishte bërë një pandemi shkruan MedicalNewsToday, përcjell Gazeta Shneta.

Që atëherë, shkencëtarët në të gjithë botën kanë punuar vazhdimisht për të gjetur mënyra efektive për të parandaluar dhe trajtuar infeksionet me SARS-CoV-2 dhe për të ndihmuar njerëzit të shërohen nga Covid-19.

1) Nanotrupat Alpaca

Në fillim të shtatorit, studiuesit nga Karolinska Institutet në Suedi botuan një studimi në revistën ‘Nature Communications’.

Ata sugjerojnë që një nanotrup, ose një fragment antitrupi, që alpacas prodhon natyrshëm mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit me SARS-CoV-2.

Antitrupat janë një lloj proteine ​​që njohin antigjenet. Antigjenet janë sekuenca strukturore që janë të pranishme në agjentët infektivë.

2) Fitimi i terrenit në sjelljen e SARS-CoV-2

Studiuesit nga institucione të ndryshme të Shteteve të Bashkuara – duke përfshirë Universitetin e Uashingtonit në Seattle dhe Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville,  pohojnë se kanë hartuar “harta të plota të arratisjes” duke parashikuar mutacionet e ndryshme përmes të cilave SARS-CoV-2 mund të jetë në gjendje të shmangë zbulimi i antitrupave.

Gjetjet e tyre nuk shfaqen ende në një revistë të vlerësuar nga kolegët, por dokumenti i studimit është në dispozicion në internet në platformën e parashkrimeve ‘bioRxiv’.

Në punim, autorët shpjegojnë se si ata krijuan një model që i lejon ata të përshkruajnë të gjitha mutacionet e mundshme të fushës lidhëse të receptorëve të SARS-CoV-2 (RBD), e cila ndihmon virusin të infektojë qelizat e shëndetshme.

Sidoqoftë, të jesh në gjendje të parashikosh këto mutacione gjithashtu mund të lejojë shkencëtarët të vijnë me mënyra për të bllokuar këtë mekanizëm, argumentojnë autorët e studimit.

3) Barnat ekzistuese mund të ndalojë hiperinflamacionin

Një ekip nga Universiteti i Málaga në Spanjë dhe Universiteti i Kalifornisë, Los Angeles ka sugjeruar gjithashtu kohët e fundit se një ilaç ekzistues mund të ndihmojë në parandalimin e inflamacionit të tepruar në Covid-19.

Në studimi që shfaqet në revistën në ‘Cytokine & Growth Factor Review’, shkencëtarët propozojnë që acidi 4-fenilbutirik (4-PBA) – i cili është një ilaç për trajtimin e çrregullimeve të ciklit uretik – mund të ndihmojë në parandalimin e hiperinflamacioneve. Kjo është një përgjigje që mund të ketë efekte fatale në raste të rënda të Covid-19.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatëzanisë KLIKO KËTU.

4) Vaksina premtuese në të rriturit e të moshuar

Një raport që shfaqet në New England Journal of Medicine sugjeron që vaksina eksperimentale, të cilën shumë njerëz i referohen si vaksina Moderna, ka treguar premtime në një provë të mëtejshme të fazës 1.

Shkencëtarët tashmë po testojnë këtë vaksinë tek të rriturit e moshës 18 vjeç e lart në një provë të fazës 3.

Për këtë fazë prove, studiuesit rekrutuan 40 pjesëmarrës të shëndetshëm. Nga këta, 20 ishin të moshës 56-70 vjeç dhe 20 ishin të moshës 71 vjeç e më shumë.

Vaksina ishte e toleruar mirë në përgjithësi. Midis pjesëmarrësve që përjetuan disa efekte anësore, të tilla si ethe ose lodhje, këto zgjatën vetëm për një periudhë të shkurtër kohore.

Studiuesit theksojnë se pjesëmarrësit e moshuar përjetuan një përgjigje imune pas vaksinimit. Kjo ishte e ngjashme me përgjigjen imune që përjetuan vullnetarët e rinj. /Gazeta Shneta/