Gjithçka që duhet të dijnë nënat për bebin në 24 orët e para pas lindjes

2018-03-05 në ora 11:40

Dita e parë e jetës së fëmijës suaj është emocionuese dhe shteruese për të dy. Ky artikull shpjegon se çfarë mund të ndiejë fëmija juaj i porsalindur, dhe si mund të menaxhohet kordoni i kërthizës dhe placenta. Ajo ka informacione të përgjithshme për ju nëse keni pasur një shtatzëni të shëndetshme dhe afatgjatë – 37 deri në 42 javë të shtatëzanisë.

Si do të duket fëmija im i sapolindur?

Kur fëmija juaj lind, lëkura e tyre mund të jetë e kaltër dhe lara-lara. Ata ka të ngjarë të mbulohen me lëng amniotik, gjak dhe vernix, i cili është një substancë e bardhë e keqe. Kjo është normale. Lëkura e tyre do të fillojë të bëhet trëndafil, ndërsa ata fillojnë të marrin frymë – e cila është rreth një minutë pas lindjes. Duart dhe këmbët e foshnjës suaj mund të duken ende rozë për disa orë. Lëngu amniotik dhe vernix janë atje, sepse ata ishin aty në mitër. Ato janë të rëndësishme për fëmijën tuaj që të jetë në gjendje të nuhasë erërat dhe të shijojë shijet pas lindjes. Këto gjëra të njohura ndihmojnë fëmijën tuaj të ndihen të sigurt jashtë mitrës.

Lindja e placentës dhe prerja e kordonit të kërthizës

Pasi ta keni lindur fëmijën tuaj, do të keni më shumë kontraktime që do t’ju ndihmojnë të mbani placentën. Pasi kjo të ndodhë, kordoni i kërthizës, i cili është i lidhur me placentën, do të fiksohet në dy vende dhe do të pritet. Personi juaj mbështetës mund të ftohet për të prerë kordonin.

Kontakti me lëkurë në lëkurë

Pas një lindjeje normale vaginale, fëmija juaj i porsalindur do të vihet në gjoks për kontakt lëkurë-në-lëkurë. Fëmija juaj ka nevojë për gjumë dhe ushqim dhe ata duhet të ndihen të sigurt dhe të ngrohtë, kështu që ata duhet të ndjejnë lëkurën tuaj.

Duke bërë këtë gjë të thjeshtë:

– zvogëlon qarjen e të sapolindurve

– ndihmon në fillimin dhe mbështetjen e ushqyerjes me gji

– ndihmon në ruajtjen e temperaturës së trupit të fëmijës tuaj.

Pas këtij kontakti të parë, ato do të peshohen, maten dhe vëzhgohen për t’u siguruar që ato janë të shëndetshme.

Nëse keni një lindje cezariane, pyetni maminë tuaj që të siguroheni që fëmija juaj të ketë kontakt me lëkurën në lëkurë sa më shpejt që të jetë e mundur. Mund të jetë e mundur për ju ose partnerin tuaj të mbani atë për kontaktin lëkurë në lëkurë.

Peshimin dhe matja

Pas kontaktit të lëkurës në lëkurë dhe ushqimit të parë në gji, mamia juaj mund të ofrojë peshën e foshnjës, dhe matë gjatësinë e fëmijës suaj dhe perimetrin e kokës. Fëmija juaj nuk duhet të lahet për të paktën 24 orë.

Vitamina K

Në kohën e peshimit, mamia juaj gjithashtu do të ofrojë për t’i dhënë fëmijës tuaj një injeksion vitaminë K për të parandaluar gjakderdhjen nga mungesa e vitaminës K.

Grumbullimi i gjakut të kurrizit nëse jeni Rh negativ

Nëse grupi i gjakut është Rh negativ, disa gjak do të merret nga kordoni i kërthizës për të përcaktuar nëse grupi i gjakut i foshnjës është i pajtueshëm.

Ushqimi

Bebet fillojnë të tregojnë shenja se duan të ushqehen shpejt pas lindjes dhe zakonisht bashkëngjiten dhe thithin në gji rreth 50 minuta pas lindjes. Ata pastaj mund të pijnë gji për një orë ose më shumë. Vendoseni fëmijën tuaj në gjoks, dhe ndoshta do të gjejë gjoksin tuaj dhe do të fillojë të ushqehet. Nëse kjo nuk ndodh, ju mund të kërkoni maminë ose konsulentin për laktacion. Qumështi i parë që bëni quhet ‘kolostrum’. Është i trashë dhe shpesh i verdhë, në vend se i bardhë e i pastër. Është qumështi ideal për fëmijën tuaj. Normalisht prodhohet një sasi e vogël – barku i fëmijës suaj është vetëm sa madhësia e një mermeri.

Nëse ata nuk janë ushqyer një orë apo më shumë pas lindjes, provoni përsëri disa orë më vonë. Ju gjithashtu mund të shprehni disa kolostrum për të ushqyer fëmijën tuaj me një lugë.

Gjumi

Fëmija juaj do të qëndrojë me ju në mënyrë që të mund të lidhni dhe t’u përgjigjeni lehtësisht nevojave të tyre. Ata ndoshta do të flenë shpejt pas ushqimit të tyre të parë, dhe kjo mund të zgjasë 6 orë ose më shumë. Ata ndoshta do të flenë më shumë se gjysmën e ditës së tyre të parë në botë.

Rezultatet e Apgarit

Një nga vërejtjet kryesore të bëra pas lindjes quhet një rezultat Apgar. Vlerëson rregullimin e fëmijës suaj në jetë jashtë mitrës. Rezultati Apgar matet në 1 minutë dhe 5 minuta pas lindjes ndërsa foshnja është në gjoks. Ndonjëherë ajo matet sërish në 10 minuta pas lindjes. Regjistron frekuencën e zemrës së fëmijës, frymëmarrjen, ngjyrën, tonin e muskujve dhe reflekset. Rezultati maksimal është 10. Një rezultat prej 7 ose më lart zakonisht do të thotë që fëmija juaj është duke u bërë mirë. Nuk është një aftësi ose test inteligjence, dhe nuk parashikon shëndetin e fëmijës tuaj më vonë në jetë.

Çfarë do të shoh fëmiju im i porsalindur, të dëgjojë, të nuhatë, të shijojë dhe të ndjejë?

Fëmija juaj ka dëgjuar zërin tuaj për gjysmën e fundit të shtatzënisë dhe do ta njohë kur ju flisni me ta pas lindjes. Partneri juaj ose zëri i personit mbështetës mund të jetë i njohur nëse ata kanë folur gjithashtu pranë foshnjës. Fëmija juaj do të ndihet i sigurt kur të dëgjojë zërat tuaj dhe mund të përgjigjet duke e kthyer kokën drejt jush. Fëmija juaj do të jetë në gjendje të dëgjojë edhe rrahjen e zemrës tuaj ashtu siç bënë në mitër.

Shikimi i fëmijës suaj është i paqartë në lindje, por ata do të jenë në gjendje të përqëndrohen në fytyrën tuaj rreth 30 centimetra larg. Kjo quhet “distancë e përqafimit”. Është afërsisht distanca nga gjiri juaj në fytyrën tuaj. Fëmija juaj do të bëjë lidhjen midis asaj që dëgjon dhe asaj që sheh. Fëmija juaj do të nuhasë erën dhe do të shijojë lëngun amniotik dhe kolostrumin tuaj, i cili ka një shije të ngjashme.

Urina dhe mekoniumi

Brenda 24 orëve të para fëmija juaj ndoshta do të kalojë urinën dhe mekoniumin (foshnjat e porsalindura) të paktën një herë. Mekoniumi është i zi dhe i ngjitshëm. Fecesi i fëmijës suaj do të ndryshojë ngjyrën dhe konsistencën gjatë ditëve të ardhshme. / Gazeta Shneta