Gjithçka që duhet të dini për humbjen e një shtatzënie

2017-03-12 në ora 14:51

Humbja në çdo kohë gjatë shtatzënisë është shumë e vështirë. Një periudhë trishtimi dhe pikëllimi është normale dhe e dobishme për shërim. Mbështetja nga partneri juaj, familja dhe miqtë është e rëndësishme. Procesi i shërimit është i ndryshëm për çdo grua. Për disa gra, duke u përpjekur të nisur një shtatzani të re është një mënyrë e mirë për të shkuar përpara. Për të tjerë duke folur me një këshillues psikolog mund të jetë e dobishme, njofton bebja.com

A mundet eklampsia të shkaktojë humbje të shtatzënisë?

Eklampsia është e rrezikshme për jetën e nënës, edhe pse vdekjet maternale janë mjaft të rralla tani për shkak të monitorimit dhe trajtimit të preeclampsia (presionit të lartë të gjakut dhe sasisë së konsiderueshme të proteinave në urinën e gruas shtatzënë). Foshnja e një nënë të prekur është në rrezik për lindje të parakohshme.

Vasa previa”, ndikimi në humbje të shtatzënisë?

“Vasa previa” është një gjendje shumë e rrallë në të cilën enët e gjakut fetale drejtojnë jashtë kordonin e kërthizës dhe përgjatë membranës mbi qafën e mitrës. Këputja e këtyre fijeve mund të ndodhë gjatë procesit të lindjes dhe të shkaktojë dëmtimin e fetusit. Në shumicën e rasteve, Vasa previa është diagnostikuar para lindjes dhe foshnja lind me ndërhyrje cezariane, i cili nuk lejon ndonjë dëm ndaj fetusit.

Çfarë e shkakton cholestasis në shtatzëni?

Shkaku i cholestasis (skuqje dhe kruaje e lëkurës) është i panjohur, por mund të jetë i lidhur me hormonet e shtatzënisë. Kruajtje të forta është zakonisht vetëm simptomë, më shpesh ndodhin në tremujorin e fundit. Rreziku i shqetësimit për fetusin, lindje parakohe, dhe rritet mundësia për një lindje të vdekur kur ka ndodhur një gabim në ndërtimin e acideve biliare në mëlçi.

A është qumështi shuarje e dhimbshme, pasi një fëmijë vdes?

Po, ajo mund të jetë e dhimbshme emocionalisht, si një kujtesë e foshnjës të humbur, dhe fizikisht, si rezultat i Bllokimi i qumështit. Trajtimi i Bllokimi i qumështit përfshin pako akulli dhe relievers dhimbje. I veshur me një sytjena mbështetës dhe të qumështit mund të lehtësojë siklet deri Bllokimi i zgjidhë në disa ditë.

Sa javëshe mund të mbijetojë një fetues?

Një foshnje e lindur para 20 javëve ka një shans të ulët të mbijetesës. Ka raporte të foshnjave të lindura që në javën e 21  që kanë mbijetuar. Në këtë moshë, fëmija zakonisht peshon më pak se një gjysmë kile. Foshnjet e lindura para kohe, në mes të 20 dhe 37 javëve, kërkojnë kujdes të veçantë dhe ndihmëspeciale për frymëmarrjen dhe ushqimin

A është gjakderdhje gjithmonë një shenjë e humbjes shtatzënisë?

Jo gjithmonë. Një gabim mund të ndodhë pa simptoma fillestare. Gjakderdhja mund të jetë e mirë, e shkaktuar nga implantimi, marrëdhëniet seksuale, apo infeksion i traktit urinar apo legenit. Ose ajo mund të sinjalizojë diçka më serioze, të till,a si një problem me placentën apo një shtatzëni ektopike. Sigurohuni që të kontaktoni mjekun tuaj menjëherë nëse vëreni ndonjë gjakderdhje apo njolla të tjera.

Sa e zakonshme është ndërprerja e shtatzanisë?

Ndërprerja e një shtatzanie e njohur si një abort spontan, abort në tre muajt e parë, ose para 12 javëve, është shumë e zakonshme. Ajo është vlerësuar të ndodhë në 40 për qind të shtatzanive, edhe pse ky numër mund të jetë më i lartë. Kjo mund të ndodhë për çdo grua, por rreziku rritet me moshën e femrës. Rreziku i një gruaje 40-vjeçare për abort vlerësohet të jetë rreth 33 për qind, ndërsa rreziku i një 20-vjeçareje është rreth 15 për qind.

A ndodh aborti për faj të nënës?

Jo, një abort është zakonisht mënyra e natyrës për të hequr trupin e një embrion të dëmtuar ose fetusi që nuk do të kishte mbijetuar. Shkaku shpesh nuk është identifikuar, por mund të jetë për shkak të një anomalie kromozomale apo anomalitë gjenetike, faktori mjedisor, infeksionet,  ose arsye të tjera të panjohura.

Sa e zakonshme është një ndërprerje e shtatzanisë në muajt e fundit?

Abortet në fund të tremujorit të parë dhe javës së 20-të vlerësohet të ndodhë në 1 në 1000 shtatzëni. Kjo zakonisht është e lidhur me shëndetin e nënës, gjendjen e qafës së mitrës apo të mitrës, ekspozimi i saj ndaj barnave të caktuara ose substancave të tjera toksike, ose për problemet e placentës.

A mund një gjendje mjekësore shkak për dështime të përsëritura?

Nuk mund të jetë një arsye mjekësore për të pasur dështime të përsëritura. Pas tre dështimeve, një ekzaminim fizik dhe testet e nevojshme janë të rekomanduashme. Kushte të caktuara, të tilla si sindromi antiphospholipid, diabeti mellitus, dhe sindromi polycystic i vezorece, mund të rrisë rrezikun e dështimit të fëmijës.

Çfarë është sindromi i zhdukjes së binjakut?

Kur një fetus i një shtatzanie me binjakë vdes dhe “zhduket” në mitër. Fetusi i pazhvilluar është zhytur pjesërisht ose plotësisht në trupin e nënës. Një fetus i dytë i pazhvilluar zbulohet zakonisht nga ekzaminimet me ultratinguj në fillim të shtatzënisë. Ajo nuk shkakton simptoma tek nëna ose të dëmtojë fetusin e mbetur.

A mundet që një shtatzëni molare të rezultojë në një lindje?

Mjerisht jo, një shtatzëni molare, është rezultat i një gabimi kromozomal që në kohën e ngjizjes. Një tumor beninj zhvillohet në mitër, dhe placenta rritet në masë të cisteve. Indet fetale, nëse janë pranishëm, nuk zhvillohen. Të gjitha shtatzënitë molare përfundojnë në dështim. Megjithatë, gratë që kanë pasur një shtatzëni të tillë nuk kanë të ngjarë që të kenë një tjetër të ngjashme, shkruan bebja.

Çfarë është një humbje fetale?

Vdekja e fetusit në mitër, pas 20 javëve të shtatzënisë, lindje e vdekur, vlerësohet të ndodhë në rreth 1 në 160 shtatzëni. Ju mund të dyshoni se diçka është e gabuar, kur ju nuk ndjeni që fëmija juaj të lëvizë për disa orë ose më shumë. Mjeku juaj mund të mos jetë në gjendje për të gjetur një rrahje zemre me anë të ekos.

Cilat janë shkaqet më të zakonshme të një lindjeje të vdekur?

Infeksionet dhe problemet me placentën (më të zakonshmet janë shkëputja e placentës) shkaktojnë shumicën e vdekshmërisë fetale. Rritja jonormale e fetusit rrit rrezikun e një lindjeje të vdekur. Defektet në lindje, sëmundje kronike të nënës (të tilla si diabeti ose tension i lartë i gjakut), dhe aksidentet e palcës së kurrizit janë shkaqe të tjera të njohura dhe më pak të zakonshme.