Gjithçka që duhet të dini rreth menstruacioneve gjidhënies

2018-02-09 në ora 11:10

A jeni një nënë e re që ushqeni me gji dhe po gjakosni ose përjetoni shkarkimin që refuzon të ndalojë? Apo ka qenë pak kohë që keni pasur fëmijën tuaj, por periudhat tuaja mujore nuk kanë filluar akoma, dhe jeni të shqetësuar nëse diçka nuk është në rregull?

Sapo të keni kaluar nëpër shtatzëni dhe keni lindur fëmijën tuaj, trupi juaj ende merr shumë kohë për t’u përshtatur dhe për t’u kthyer në mënyrën se si ishte më parë, duke përfshirë mënyrën se si funksionon sistemi juaj, shkruan Mom Junction transmeton Gazeta Shneta.

Më poshtë keni informacionin e plotë rreth menstruacioneve dhe ushqyerjes me gji.

Kur do të rifillojë cikli juaj menstrual pasi të keni lindur fëmijën tuaj?

Një nga mendimet e para që vjen në mendje ndërsa jeni shtatzënë është se nuk do të ketë më menstruacione të pakëndshme, së paku gjatë kohëzgjatjes së shtatzënisë. Kjo është një lehtësim i madh që bën pothuajse të gjithë nënat të buzëqeshin.

Por sapo të keni pasur fëmijën tuaj, është e qartë se do të pyesni kur do të rifillojë cikli juaj mujor. Ka shumë arsye që mund t’ju bëjnë të mendoni për këtë. Ju mund të pyesni se si do ta menaxhoni fëmijën tuaj të porsalindur dhe shqetësimin e periudhave tuaja mujore në muajt e parë pas lindjes.

Ju mund të pyesni se si do të menaxhoni dhimbjet që lidhen me periudhat mujore kur jeni tashmë në dhimbje për shkak të lindjes. Ju gjithashtu mund të pyesni veten kur është e sigurt të keni seks të pambrojtur nëse nuk keni filluar periudhat tuaja mujore dhe kur duhet të filloni përsëri të vazhdoni seksin e mbrojtur.

Cilado qoftë pyetja juaj, një gjë është e sigurt, se periudhat tuaja mujore janë duke pritur që të kthehen në çdo moment.

Nëse ushqeni me gji fëmijën tuaj, nuk do të keni periudhat mujore për të paktën disa muaj pas lindjes së fëmijës tuaj. Gjithashtu, nëse jeni duke ushqyer vetëm me gji fëmijën tuaj, periudhat tuaja mujore do të jenë akoma më të vonuara dhe nuk mund të kthehen për aq kohë sa gati shtatë deri tetë muaj pasi që keni lindur.

Nuk ka një kornizë kohore të veçantë që mund të konsiderohet normale kur i referohet kur periudhat mujore do të kthehen gjatë kohës që ushqeni me gji. Disa nëna mund të ushqehejnë me gji dhe menstruacionet fillojnë brenda dy ose tre muajve të parë pas lindjes së fëmijës. Nga ana tjetër, disa nëna mund të ushqehejnë me gji dhe të gëzojnë një pushim të gjatë nga periudhat e tyre mujore, për aq kohë sa edhe tetë deri në dhjetë muaj.

Të gjithë skenarët janë absolutisht normal. Këtu janë disa gjëra që duhet të mbani mend gjatë periudhës gjatë dhënies së gjirit dhe lidhjes që mund të ketë: Nëse ushqeni me gji fëmijën tuaj ekskluzivisht, periudhat tuaja mujore nuk mund të kthehen derisa fëmija juaj të vendosë të fillojë një hendek midis ushqimeve.

Për shembull, fëmija juaj mund të fillojë të fle për kohë më të gjatë gjatë natës, ose fëmija juaj mund të ushqehet mirë dhe mund të dëshirojë të marrë më shumë kohë në mes të ushqimeve. Pasi kjo të ndodhë, mund të jetë një sinjal që trupi juaj së shpejti do të përjetojë ato vizitorët mujor në formën e periudhave tuaja.

Sapo të futni ushqime të ngurta për fëmijën tuaj, ai do të ndajë natyrisht kohën e ushqimit midis ushqyerjes me gji dhe ushqimit të ngrënies. Kjo do të thotë që ushqyerja e fëmijës suaj do të hapet dhe është një sinjal tjetër që tani trupi juaj do të kthehet përsëri në ato periudha mujore.

Ndërkohë që po ushqeni me gji fëmijën tuaj, mund të përjetoni edhe njollosje të rastësishme ose disa ditë gjakderdhjeje, pas së cilës nuk do të shihni ndonjë gjakderdhje. Është absolutisht normale dhe nuk do të thotë se periudhat tuaja mujore janë kthyer, ose se ato u kthyen, por u ndalën papritmas.

Nëse nuk e ushqeni fëmijën me gji ekskluzivisht dhe i keni futur një formulë foshnjore fëmijës suaj, mund të filloni të përjetoni periudhën tuaj mujore sa më shpejt sa 12 javë pas lindjes së fëmijës suaj. / Gazeta Shneta