Ja çfarë mund të ndodh me belin tuaj nëse agjeroni

2018-04-08 në ora 14:30

Lloji dhe cilësia e ushqimit që po konsumoni kanë një ndikim të madh në atë se sa ju peshoni dhe mund të shkatërrojnë ekuilibrin në trupin tuaj. Ushqimi ka efekt në metabolizmin, lirimin e leptinës, prodhimin e insulinës dhe gjithashtu balancat e tjera hormonale dhe kimike, transmeton Gazeta Shneta.

Shkencëtarët po shqyrtojnë përfitimet e agjërimit dhe çfarë agjërimi i bën në të vërtetë trupit tonë. Ata janë më saktësisht duke shqyrtuar mënyrën se agjërimi ndikon në funksionimin qelizor dhe mitokondrik, si dhe jetëgjatësinë.

Ata zbuluan se qelizat në trupin tonë reagojnë në të njëjtën mënyrë si reagojnë kur ne ushtrojmë, me fjalë të tjera, kur jemi nën presion fizik – qoftë ajo në stërvitje apo duke agjeruar, reagimi krijon ndryshime në nivelin qelizor që ndihmon zgjatjen e jetëgjatësisë tuaj.

Për ata që janë të interesuar të fillojnë me agjërimin, agjërimi e ndërpren trupin tuaj nga përdorimi i glukozës si lëndë djegëse primare për yndyrën dhe kur e humbni yndyrën si lëndë djegëse gradualisht humbni peshën.

Çfarë ndodh kur agjëroni ?

Agjërimi është një stresor biologjik që dhuron disa përfitime të mrekullueshme shëndetësore, duke përfshirë normalizimin e insulinës dhe ndjeshmërisë së leptineve, nxitjen e hormonit të rritjes njerëzore (HGH), uljen e niveleve të triglicerideve dhe reduktimin e stresit oksidativ.

Një ekip hulumtuesish nga Universiteti i Kalifornisë Jugore gjithashtu mendojnë se ata kanë zbuluar se agjërimi rigjeneron qelizat staminale. Gjatë 14-16 orëve fillestare të mosngrënies, trupi juaj i djeg të gjitha depot tuaja në mëlçi dhe në muskujt. Sapo këto depo të jenë zbrazur, trupi juaj kthehet në depo të pasura me energji dhe kjo është mënyra se si agjërimi i mëson trupit tuaj të përdorë yndyrën tuaj si lëndë djegëse.

Agjërimi i vazhdueshëm mund të ndihmojë në rigjenerimin e sistemit tuaj të imunitetit

Në të rriturit, qelizat burimore të gjetura në indet dhe organet përdoren për trupin për të ripërtërirë veten dhe roli parësor i këtyre qelizave është të riparojnë dhe mbajnë indet aty ku gjenden.

“Mendojeni atë si program të lindur të riciklimit të trupit tonë.”, thotë Colin Champ, master dhe oncolog i certifikuar i rrezatimit në Universitetin e Qendrës Mjekësore të Pitërsburgut./Gazeta Shneta/