Ja pse duhet t’ju nënshtroheni testeve gjatë shtatzënisë

2020-01-26 në ora 15:13

Një grua shtatzënë duhet t’i nënshtrohet një seri provash për të siguruar që shtatzënia e saj po përparon mirë dhe që fëmija i saj po zhvillohet mirë.

Nëse jeni shtatzënë, mjeku juaj mund të rekomandojë disa teste, duke përfshirë testin e kontrollit të shumëfishtë. Ky test do t’ju ndihmojë të kontrollojë çdo çrregullim gjenetik në foshnjen tuaj tregon parenting.firstcry, transmeton GazetaShneta.

Testi i kontrollit të shumëfishtë është një test i thjeshtë jo-invaziv i gjakut që kryhet midis javës 15 dhe 18 të shtatzënisë. Në këtë provë, merret një mostër gjaku dhe maten nivelet e AFP, hCG dhe estrioolit në gjak për të përcaktuar çdo anomali në fetus.

Për të mësuar më shumë për komplikimet në shtatzëni Klikoni KËTU.

Alpha-fetoproteina (AFP) – AFP është një proteinë e prodhuar nga fetusi në zhvillim. Nivele të larta të kësaj proteine ​​mund të tregojnë defekte të mundshme siç janë defektet e tubit nervor tek fëmija.

Gonadotropina korionike njerëzore (hCG) – hCG është një hormon i prodhuar nga placenta. Nivele të larta të këtij hormoni mund të tregojnë një shtatzëni molare, ndërsa nivelet e ulëta të këtij hormoni mund të tregojnë komplikime të mundshme në shtatzëni si një abort.

Estrioli – është një estrogjen që prodhohet si nga fetusi ashtu edhe nga placenta. Nivele të ulëta të këtij hormoni mund të tregojnë rrezikun e lindjes së një fëmije me sindromën Down.

 

Testi i kontrollit të shumëfishtë mund të sigurojë informacione të rëndësishëm mbi shtatzëninë tuaj. Këtu disa mënyra ndihmon:

-Ky test mund të ndihmojë në identifikimin nëse foshnja rrezikon të zhvillojë sindromën Down.

-Ndihmon në identifikimin e Trisomy 18 (Sindromi i Edward) gjatë shtatzënisë.

-Testi gjithashtu zbulon anomali të tjera që mund të ndihmojnë mjekun të vazhdojë më tej me një diagnozë./GazetaShneta/