Ja se si mund të ndikojë stresi në aftësinë për të mbetur shtatzënë

2020-06-13 në ora 16:29

Disa studime të kohëve të fundit kanë gjetur lidhje midis niveleve të stresit ditor të grave dhe uljen e shanseve për të mbetur shtatzënë,

Për shembull, gratë, pështyma e të cilave kishin nivele të larta të alfa-amilazës, një enzimë që shënon stresin, morën 29% më shumë kohë për të mbetur shtatzënë në krahasim me ato që kishin më pak, transmeton Gazeta Shneta.

Në të njëjten kohë, gratë e stresuara ndoshta gjithashtu kanë seks më rrallë dhe mund të kishin më shumë gjasa të pinë duhan ose alkool ose kafeinë.

Të gjithë stresohen një herë në një kohë. Pra, nëse jen itë hutuar për disa javë në punë ose ndiheni të shqetësuar për një eprim të madh, ka të ngjarë që të mos dëmtojë aftësitë tuaja për të bërë fëmijë.

Por, nëse stresi juaj vazhdon për një kohë të gjatë ose nëse keni të bëni me një trazirë të madhe si papunësia ose vdekja në familje, atëherë ovulacioni juaj mund të përjetoj ndryshime.

Rreth 1 në 10 gra të moshës së lindjes kanë probleme për të konceptuar ose mbaruar shtatzaninë, sipas CDC. Zakonisht ekziston një arsye fizike, siç janë tubat fallopiane të bllokuara.

Studiuesit thonë se është e rëndësishme që gratë dhe partnerët e tyre të flasin dhe të dëgjojnë njëri-tjetrin për stresin. Kjo mund të ndihmoj në lehtësimin mendor dhe atë emocional. /GazetaShneta/