Ja se si ndikojnë cistat ovariane në fertilitet

2020-02-23 në ora 16:30

Disa cista në vezore mund të shoqërohen me ulje të pjellorisë. Sidoqoftë, kjo varet nga lloji i cistave që keni.

Cistat në vezore që mund të ndikojnë në pjellorinë tuaj përfshijnë:

Endometriomas – janë cista të shkaktuara nga endometrioza, një gjneje në të cilën indi që normalisht është në mitrën tuaj rritet jashtë mitrës, transmeton Gazeta Shneta.

Këto ciste ovariane mund të shoqërohen me probleme të fertilitetit. Cistat në vezore që vijnë nga sindromi i vezores polycistic.

Sindroma e vezores policistike (PCOS) është një gjendje e shënuar nga shumë cista të vogla në vezoret tuaja, periudha të parregullta dhe nivele të larta të hormoneve të caktuara.

PCOS shoqërohet me ovulacion të parregulltë, i cili mund të kontribuojë në problemet me pjellorinë tek disa gra.

Këto janë cistat ocariane që nuk ndikojnë në pjellori:

Cistat funksionale – siç janë cistat folikulare ose cistet corpus luteum janë lloji më i zakonshëm i cistit ovarian. Cistat funksionale formohen gjatë një cikli normal menstrual dhe nuk shkaktojnë ose kontribuojnë në infertilitet.

Cystadenomas – rriten në vezore që lindin nga sipërfaqja e vezoreve që lindin në sipërfaqe të vezoreve.

Cistat dermoide – këto cista të ngurta përmbajnë inde siç janë lëkura, flokë apo edhe dhëmbë në vend të lëngut. Cistet dermoide nuk shoqërohen me infertilitet.

Nëse jeni diagnostifikuar me cista vezoresh dhe shqetësoheni për të mbetur shtatzënë, bisedoni me mjekun tuaj. /GazetaShneta/