A janë fëmijët e parë realisht më intelegjent?

2019-04-13 në ora 12:40

Edukimi i fëmijëve të moshave të ndryshme nuk është i lehtë. Fëmija I parë do të ketë shkathtësi tjera dhe do të ketë sida tjera në krahasim me fëmijët e mesëm ose atë të fundit. Dhe koj nuk ndodh për shkak se ata janë të vjetër, por për shkak se ata janë më të vjetër.

Në internet ka filluar të shpërndahet përsëri një studim I bërë në vitin 2016 që thotë së fëmijët e parë janë më intelegjentë së ata të fundit. Por a mund t’i besohet tërësisht këtij studimi?

Gjetjet e publikuara në The Journal of Human Rescources thonë se ekziston një hapësirë e njohjeve që lidhen me renditjen e lindejve të fëmijëve. Fëmijët më të vegjël të familjes zakonish marrin nota më të dobëta në shkollë se sa ato që kanë marë motrat a vëllezërit e tyre më të moshuar, përcjellë GazetaShneta.

Hulumtuesit besojnë se një indicator kyç është ndryshimi i të edukuarit nga prindërit.

“Prindërit janë zakonisht më të fokusuar për të rrënjosur edukimin dhe aktivitetet tek fëmijët e parë për shkak se tek ata realizojnë idetë e tyre si prindë, ato që kanë dashur ti bëjën gjithmonë. Ndërsa tek fëmijët tjerë kjo qasje fillon e relaksohet dhe prindërit me pavetëdije heqin këtë fokus nga ta”, thuhet në hulumtim.

Disa aktivitete që do i përfshinin të vegjëlit më shumë:

– Krijoni sjellje të shëndetshme dhe praktikoni në mënyrë të vazhdueshme
– Lexoni sa më shumë së bashku (mund të vizitoni ndonjë librari dhe t’ia blini librin e preferuar)
– Këndoni me të vegjëlit tuaj
– Regjistroni në ndonjë kurs që ka lidhje me artin. /GazetaShneta/